Remedii de toamnă cu castane

1 77334 original jpg jpeg

Dacă nu ai încercat încă gustul aromat şi rafinat al castanelor comestibile, nu e târziu să o faci! Fierte sau coapte, aceste delicii de toamnă sunt extrem de sănătoase şi ajută la vindecarea a numeroase afecţiuni.

Atât castanele comestibile (Castanea sativa), cât şi cele sălbatice (Aesculus hippocastanum) pot fi de folos în tratarea multor boli. Cele comestibile, numite şi castane dulci, sunt bogate în vitaminele B6, C şi E, glucide cu absorbţie lentă, acid linoleic şi potasiu. Posedă proprietăţi energetice, remineralizante şi antianemice. Consumate fierte sau coapte, contribuie la întărirea imunităţii. De asemenea, sunt remediu bun în caz de boli cardiovasculare. Castanele sălbatice conţin vitamnele C, K, din grupul B, amidon, saponozide, principii amare, taninuri. Folosite în uz extern, au proprietăţi antiinflamatoare, vasodilatatoare, anticoagulante.

Piureul de castane comestibile, energizant

Castanele comestibile, numite şi castane dulci, sunt printre puţinele produse naturale care, prelucrate termic, păstrează o mare parte din vitaminele fructului proaspăt. Datorită conţinutului de fosfor, lipide, vitamina C, magneziu, zinc, potasiu şi calciu, castanele comestibile sunt indicate persoanelor aflate în convalescenţă, vârstnicilor, copiilor şi sportivilor. Bogate în fier şi în vitaminele B1 şi B2, ajută şi la tratarea anemiilor sau asteniilor. Prepară un piureu tonic astfel: 200 g de castane se spală bine şi se pun la fiert într-un litru de apă fierbinte. După 40 de minute, oala se ia de pe foc, apa se scurge, iar castanele se lasă să se răcească. După aceea, se descojesc şi se strivesc cu furculiţa, până ce se obţine o pastă. Pentru a-i îmbunătăţi gustul, o poţi amesteca cu brânză de vaci sau o poţi îndulci cu miere. Piureul din castane se recomandă dimineaţa, la micul dejun. Pentru rezultate vizibile, cura trebuie urmată 2 luni.

Unguent pentru vindecarea contuziilor

Substanţele active din castane sălbatice accelerează circulaţia sanguină, fortifică venele şi le cresc elasticitatea. De asemenea, combat inflamaţiile, ajută la vindecarea contuziilor şi echimozelor (vânătăilor). Pentru a obţine unguentul, se curăţă castanele de coajă, apoi, se pun la fiert. Se amestecă cu orice tip de grăsime (vaselină, untură), în proporţii egale. Soluţia se aplică pe piele, în strat subţire.

Tinctură pentru varice

Castanele sălbatrice sunt recunoscute pentru capacitatea de a reface venele varicoase, de a tonifia vasele capilare şi de a alina simptomele provocate de hemoroizi. Se face o tinctură din 250 g de castane cu coajă la un litru de alcool (40%) şi se lasă la macerat 14 zile. Se aplică în uz extern, câteva picături, pentru alinarea simptomelor provocate de hemoroizi şi în caz de flebite.

Mască contra acneei

Castanele comestibile se folosesc şi în uz extern. Dacă suferi de acnee, miezul copt al castanelor se amestecă cu miere şi se aplică pe faţă sub formă de mască revigorantă. Aceasta are efect antiinflamator şi reglează producţia de sebum.

Decoct pentru combaterea febrei

Decoctul din castane comestibile scade temperatura corpului, în caz de febră. La o cană cu apă (250 ml) se pun 2 linguri cu miez de castane uscate şi mărunţite. Preparatul se fierbe la foc mic, timp de 15 minute, după care se strecoară şi sedepozitează în sticluţe închise ermetic. Se administrează câte 15-20 de picături de decoct pe zi, remediul fiind eficient şi în caz de nevroză sau de dureri menstruale.

Pastă contra pietrelor la rinichi

Pentru reducerea simptomelor date de bolile renale, se recomandă piureul de castane comestibile. Acesta stimulează activitatea rinichilor şi previne formarea pietrelor. Castanele se spală, se pun în apă clocotită şi se lasă să fiarbă, la foc mediu, 45 de minute. Se descojesc cât sunt calde, se pisează cu o furculiţă.Se consumă câte o farfurie de piure înainte de fiecare masă, în cure de minimum 2 săptămâni.

Pulbere pentru durerile de cap

În caz de ameţeli frecvente, pulberea de castane comestibile are efecte vizibile încă de la primele utilizări. Se pisează bine, într-un mojar, miejii uscaţi de castane, după care se macină cu ajutorul râşniţei de cafea, până când se obţine un praf cât mai fin. Se ia câte o lingură cu pulbere dimineaţa, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă 3 minute, după care se înghite cu apă.