Soluţii naturiste contra bolilor de ficat

Ficatul este un organ vital, fiind responsabil de numeroase funcţii metabolice şi regulatoare. Este centrala energetică a organismului, produce bila necesară digestiei, asigură echilibrul glicemic, sintetizează proteine şi are rol în detoxificare.
Bolile de ficat se manifestă discret,iar jumătate din cei care au probleme nu prezintă nici un simptom. Buna funcţionare a ficatului se analizează pe baza testelor de sânge.
Din cauza alimentaţiei nesănătoase,mediului toxic în care trăim,dar şi diverselor tulburări interne,funcţia hepatică poate avea de suferit. Câteva reţete naturiste care îţi vin în ajutor pentru a preveni afecţiunile ficatului sau pentru a-l ajuta să se vindece.
Sucul de spanac şi morcov
Cei care suferă de steatoză hepatică sau de ciroză pot consuma o băutură naturală,preparată dintr-o jumătate de pahar de suc de spanac şi jumătate de suc de morcov. Se consumă în fiecare zi,de preferinţă dimineaţa,cu înghiţituri mici. Se ţine această cură minimum două luni.
Sfecla roşie
Este bogată în substanţe care îmbunătăţesc funcţia hepatică. Se poate consuma atât în stare crudă,adăugată în diverse salate,sau se bea sucul proaspăt stors,diluat cu puţină apă. Siropul de sfeclă roşie ajută la eliminarea calculilor biliari şi se prepară fierbând 5-6 sfecle într-un litru de apă,la foc mic,până ce se îngroaşă lichidul. Se strecoară şi se bea din el de 2 ori de zi,timp de 2 luni.
Ceaiul de anghinare
Anghinarea menţine un nivel scăzut al colesterolului în sânge şi elimină toxinele din organism. Conţine acid folic,antioxidanţi şi proteine care previn bolile hepatice. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă la 500 ml de apă clocotită. Se strecoară şi se beau 2-3 căni de ceai pe zi,înaintea meselor principale. Cura se ţine 3 săptămâni.
Rostopasca
Are un efect tonic si regenerator,descongestionează ficatul,stimulează secreţia biliară şi favorizează eliminarea bilei,având rol hepatoprotector. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă fierbinte. Se beau două căni de ceai pe zi,infuzia putând fi îndulcită cu puţină miere. Atenţie însă,nu se administrează peste această cantitate,deoarece lichidul poate provoca iritaţii,dureri de pancreas,icter sau alte complicaţii.
Ceai de sunătoare
Sunătoarea are proprietăţi calmante,antiinflamatoare,accelerează refacerea celulelor hepatice şi ajută la detoxifierea organismului. Ceaiul din această plantă este de ajutor în tratamentul hepatitei,alături de alte remedii. Se pregăteşte o infuzie dintr-o linguriţă de sunătoare uscată la 200 de ml de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi,timp de 3 săptămâni.
Ceaiul verde
Acesta contine antioxidanţi numiţi catechine şi substanţe care îmbunătăţesc funcţiile ficatului şi ajută la detoxificarea lui. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de frunze uscate la 250 ml de apă clocotită. Se beau 2 ceşti pe zi,de preferat în prima parte a zilei,deoarece lichidul poate afecta somnul,datorită proprietăţilor energizante. Persoanele care suferă de anemie,afecţiuni cardiovasculare,ulcere sau femeile însărcinate trebuie să limiteze consumul de ceai verde şi să consulte un specialist înainte de a incepe o cură cu aceasta.






























