Trusa naturală pentru afecţiunile de sezon

1 54000 original jpg jpeg

După un post îndelungat, masa încărcată de sărbători şi inevitabilele excese alimentare te pot îmbolnăvi. Prin urmare, e bine ca în această perioadă să ai la îndemână o trusă medicală naturistă, cu ceaiuri şi tincturi menite să te pună rapid pe picioare.

Busuioc contra indigestiilor

Indigestiile sunt cele mai frecvente afecţiuni de Sărbători şi se manifestă printr-o senzaţie neplăcută de plin,durere în partea superioară a abdomenului,senzaţia de arsură,balonare,uneori greaţă şi vărsături.

Pentru uz intern,foloseşte infuzii de:

salvie-o linguriţă cu frunze la o cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat timp de 10-15 minute,bea 2-3 căni pe zi.

busuioc-1-2 linguriţe cu plantă la o cană cu apă fierbinte. Acoperă timp de 15 minute,după care bei,treptat,două căni pe zi.

Alte ceaiuri recomandate:mentă – efect antispasmodic;muşeţel-efect antispasmodic şi antiinflamator;ghimbir – reduce gazele şi balonarea.

Mai poţi folosi:

gel de aloe vera-alină durerile.

cărbune medicinal – dacă ai crampe provocate de gaze.

Gălbenelele sunt bune în caz de colecistite

Colecistiteleconstau din inflamaţii,acute sau cronice,ale peretelui vezicii biliare. Colectistita acută,foarte dureroasă,este provocată de infecţii cu diferiţi germeni microbieni-salmonele,colibacili,stafilococi.

Pentru

,foloseşte infuzii de:

flori de gălbenele,coadaşoricelului,muşeţel,arnică,urzică,păpădie,sunătoare,mătase de porumb-40 g la două căni cu apă clocotită.

Foloseşteşi decocturidin seminţe de in,anason,chimion,feniculşi ovăz

Pentru uz extern,pune pe abdomen cataplasme cu varzăcrudă strivită,ţine-le timp de câteva ore şi schimbă-le de 2-3 ori pe zi.

Atenţie!

În crizele acute,trebuie excluse din alimentaţie grăsimile,carnea grasă,ouăle,brânzeturile grase,prăjelile,condimentele,ciocolata,cafeaua,alcoolul. Dimineaţa,pe stomacul gol,consumă 50 ml zeamă de ridichi negre,rase.

Alină durerile de bilă cu sunătoare

Colicile biliare pot să apară brusc,după mese,durerea iradiind către centrul abdomenului sau către partea dreaptă a spatelui sau a umărului.

Pentru uz intern,foloseşte infuzii de:

anghinare-o linguriţă la o jumătate de litru de apă,bea aceasta cantitate treptat,în cursul zilei.

sunătoare-1-2 linguriţe de plantă la o cană cu apă. Bea zilnic două căni,dimineaţa şi seara,şi evită expunerea la soare.

cicoare-o linguriţă cu frunze uscate la o cană cu apă. Bea 1-2 căni pe zi.

păpădie-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă.

Anasonul,bun împotriva pancreatitei

Principalul simptom al pancreatitei cronice este durerea abdominala intensă,urmată de icter. Factori favorizanţi sunt consumul excesiv de alcool,asociat cu preparate bogate în grăsimi.

Pentru

,foloseşte infuzii de:

sânziene-două linguriţe cu plantă uscată şi mărunţită,infuzează 15 minute într-o cană cu apă clocotită,strecoară şi bea 2-3 căni pe zi.

La fel de bun este şi un decoct de anason-10 grame seminţe pisate la o cană cu apă clocotită,acoperă 15-20 de minute şi bea această cantitate zilnic,fracţionată în trei reprize,înainte de mese.

Mai poţi folosi următoarele:

tinctură de păpădie -20 g rădăcini uscate şi mărunţite la 100 g alcool;lasă la macerat timp de două săptămâni la soare sau aproape de o sursă uşoară de căldură şi ia câte 15-20 picături de 2-3 ori pe zi

ulei eteric de anason,din care iei 8-12 picături pe zi,fracţionate în 2-3 reprize.

De consumat:rădăcină de ghimbir,rădăcină de lemn dulce,coajă de scorţişoară,salată de păpădie.

Atenţie!

Consumul de alcool e strict interzis! Mănâncă des,în porţii mici. Evită ouăle,brânzeturile grase,prăjelile,mezelurile,berea,fasolea,cofeina.