Un aliment care pare sănătos îţi poate creşte colesterolul. Cu ce să-l înlocuieşti?

Produsele sănătoase nu se găsesc întotdeauna pe rafturile magazinelor naturiste sau nu sunt prezentate neapărat de influencerii din zona de wellness. Unele alimente care par a fi sănătoase îţi pot creşte nivelul de colesterol.

image

Un exemplu de aliment care poate avea un efect negativ asupra nivelului de colesterol este uleiul de nucă de cocos. Recent, i-a crescut popularitatea printre cei interesaţi de un stil de viaţă sănătos, dar ar trebui folosit cu precauţia. Cardiologul Mohammed Alo, citat de Best Life, a apelat recent la TikTok pentru a-și împărtăși propria părere despre uleiul de cocos, care este o grăsime saturată: „Orice aliment solid la temperatura camerei are grăsimi saturate și, în general, crește colesterolul LDL, numit şi colesterol rău”, spune el în postarea sa, menționând că este mai bine să eviți sau să foloseşte mai rar aceste uleiuri bogate în grăsimi saturate.

De ce este periculoasă creşterea colesterolului rău?

Colesterolul rău, denumit şi LDL, ceea ce înseamnă lipoproteine cu densitate scăzută, poate provoca acumularea de plăci în artere și, în cele din urmă, poate duce la boli de inimă, inclusiv infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Te-ar mai putea interesa: 3 sfaturi utile pentru a menține colesterolul la valori optime

Cardiologul Mohammed Alo a indicat că, la realizarea unor studii, participanţii au fost sfătuiţi de cercetători să schimbe uleiul de măsline sau de canola cu ulei de cocos sau unt pentru a fi analizate efectele diferitelor tipuri de grăsimi. „Oamenii care au consumat unt sau ulei de cocos au avut colesterol LDL mai mare. Asociația Americană a Inimii și Colegiul American de Cardiologie nu recomandă grăsimile saturate, uleiurile tropicale, așa că am recomanda să le evitați”.

Vezi şi: Ai colesterolul mărit și ții regim? Idei de gustări consistente şi gustoase

Potrivit Harvard Health Publishing, uleiul de cocos are aproximativ 90% grăsimi saturate, un procent mai mare decât untul, cu 64% grăsimi saturate, grăsimea de vită (40%) sau untură (40%). Conform Asociației Americane a Inimii, uleiul de cocos poate avea un efect dăunător asupra sănătății cardiovasculare prin creșterea colesterolului LDL.

Asociația Americană a Inimii a efectuat o meta-analiză a 16 articole despre diverși markeri ai sănătății inimii, cum ar fi lipidele din sânge, greutatea corporală, procentul de grăsime corporală, circumferința taliei, glucoza plasmatică a jeun și proteina C reactivă. proteină care indică inflamație sau infecție în organism. Deși s-a aflat că un consum frecvent de ulei de cocos nu a avut niciun efect asupra grăsimii corporale, nivelului de zahăr din sânge și markerilor inflamatori, au descoperit că a crescut semnificativ colesterolul LDL în comparație cu uleiurile vegetale netropicale.

FOTO: Shutterstock



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg