Un aliment care pare sănătos îţi poate creşte colesterolul. Cu ce să-l înlocuieşti?

Produsele sănătoase nu se găsesc întotdeauna pe rafturile magazinelor naturiste sau nu sunt prezentate neapărat de influencerii din zona de wellness. Unele alimente care par a fi sănătoase îţi pot creşte nivelul de colesterol.

image

Un exemplu de aliment care poate avea un efect negativ asupra nivelului de colesterol este uleiul de nucă de cocos. Recent, i-a crescut popularitatea printre cei interesaţi de un stil de viaţă sănătos, dar ar trebui folosit cu precauţia. Cardiologul Mohammed Alo, citat de Best Life, a apelat recent la TikTok pentru a-și împărtăși propria părere despre uleiul de cocos, care este o grăsime saturată: „Orice aliment solid la temperatura camerei are grăsimi saturate și, în general, crește colesterolul LDL, numit şi colesterol rău”, spune el în postarea sa, menționând că este mai bine să eviți sau să foloseşte mai rar aceste uleiuri bogate în grăsimi saturate.

De ce este periculoasă creşterea colesterolului rău?

Colesterolul rău, denumit şi LDL, ceea ce înseamnă lipoproteine cu densitate scăzută, poate provoca acumularea de plăci în artere și, în cele din urmă, poate duce la boli de inimă, inclusiv infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Te-ar mai putea interesa: 3 sfaturi utile pentru a menține colesterolul la valori optime

Cardiologul Mohammed Alo a indicat că, la realizarea unor studii, participanţii au fost sfătuiţi de cercetători să schimbe uleiul de măsline sau de canola cu ulei de cocos sau unt pentru a fi analizate efectele diferitelor tipuri de grăsimi. „Oamenii care au consumat unt sau ulei de cocos au avut colesterol LDL mai mare. Asociația Americană a Inimii și Colegiul American de Cardiologie nu recomandă grăsimile saturate, uleiurile tropicale, așa că am recomanda să le evitați”.

Vezi şi: Ai colesterolul mărit și ții regim? Idei de gustări consistente şi gustoase

Potrivit Harvard Health Publishing, uleiul de cocos are aproximativ 90% grăsimi saturate, un procent mai mare decât untul, cu 64% grăsimi saturate, grăsimea de vită (40%) sau untură (40%). Conform Asociației Americane a Inimii, uleiul de cocos poate avea un efect dăunător asupra sănătății cardiovasculare prin creșterea colesterolului LDL.

Asociația Americană a Inimii a efectuat o meta-analiză a 16 articole despre diverși markeri ai sănătății inimii, cum ar fi lipidele din sânge, greutatea corporală, procentul de grăsime corporală, circumferința taliei, glucoza plasmatică a jeun și proteina C reactivă. proteină care indică inflamație sau infecție în organism. Deși s-a aflat că un consum frecvent de ulei de cocos nu a avut niciun efect asupra grăsimii corporale, nivelului de zahăr din sânge și markerilor inflamatori, au descoperit că a crescut semnificativ colesterolul LDL în comparație cu uleiurile vegetale netropicale.

FOTO: Shutterstock



Recente

shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg
5 greseli de evitat in rutina de ingrijire a fetei jpg
Prajitura Semla  shutterstock 1653371791 jpg
shutterstock 2108259377 jpg
clickpentrufemei ro (21) jpg
Piure de cartofi dulci  Sursa foto shutterstock 1066526543 jpg
Prajitura musuroi de cartita  Sursa foto shutterstock 2247142895 jpg
shutterstock 2589962907 jpg
muscate 1 png
Cartofi dulci cu ierburi aromatice  Sursa foto shutterstock 2242194495 jpg
Palatul Buckingham  foto   Shutterstock jpg
femeie feminina 2344774319 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg