Vaccinul anti-COVID-19 la copii. Ce răspunsuri oferă medicul părinţilor: „Copiii între 5 şi 11 ani primesc o doză mai mică‟

1 shutterstock 1912533361 jpg jpeg

Pentru mulţi părinţi, în special pentru cei cu copii sub 12 ani, care nu sunt încă eligibili pentru vaccinul anti-COVID-19, misiunea de a-i menţine în siguranţă nu este deloc uşoară. În contextul în care vaccinul Pfizer-BioNTech este tot mai aproape să primească aprobare pentru imunizarea copiilor din acest segment de vârstă, 5 şi 11 ani, numeroşi părinţi îşi pun întrebări cu privire la siguranţă şi la efectele secundare. Pentru cele mai importante, medicul are răspunsuri.

Dr. Jessica Kiss, medic de familie şi mamă a patru copii, cunoscută şi sub numele de AskDrMom pentru cei 20.000 de urmăritori de pe reţeaua socială TikTok, a fost contactată de echipa Yahoo Life pentru a răspunde celor mai fierbinţi întrebări din partea părinţilor.„De când a început pandemia, am primit multe întrebări despre ce se întâmplă cu COVID şi cum le poate afecta familiile‟, spune Kiss. Ce să ştie părinţii despre vaccinul anti-COVID-19 la copii şi cât de sigur este, dar şi care sunt reacţiile adverse la cei mici? La aceste întrebări doctorul are răspunsuri pertinente şi pe înţeles. Jessica Kiss a dezvăluit cu sinceritate că şi ea a fost „îngrijorată” cu privire la administrarea vaccinului COVID copiilor ei, însă acum nu mai este cazul.

Cât de sigur este acest vaccin pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani?

„Pfizer a cumulat deja date importante despre faptul că este un vaccin eficient”, spune Kiss. „Se pare că este la fel de sigur şi pentru copii”. Rezultatele din faza 2/3 a studiilor clinice Pfizer, la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani, au arătat că vaccinul este „sigur” şi „bine tolerat”, cu răspunsuri „robuste” în ceea ce priveşte anticorpii.

De asemenea, merită subliniat faptul că cei cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani vor primi o „doză mai mică decât copiii mai mari şi adulţii”, spune Kiss. Copiii din această grupă de vârstă primesc două doze de 10 micrograme, care reprezintă o treime din doza utilizată la adolescenţi şi adulţi, administrate la distanţă de 21 de zile. În ciuda dozei mai mici de vaccin COVID-19 pentru copii, Kiss notează: „s-a dovedit că favorizează un răspuns imun la fel de bun”.

Care sunt potenţialele efecte secundare ale vaccinului anti-COVID-19 la copii?

Kiss spune că efectele secundare ale vaccinurilor COVID pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani sunt probabil similare cu efectele secundare pe care unii adulţi le experimentează după vaccinare. „Aşadar, în primele 24 de ore, ar putea apărea dureri de cap, dureri de burtă sau chiar febră mică, care ar trebui să dispară după perioada de 24 de ore, la fel ca la cei mari şi la adulţi‟.

Ca şi în cazul adolescenţilor şi adulţilor, alte reacţii adverse posibile includ riscul „pe termen lung‟ de a avea o reacţie alergică severă, potrivit Pfizer, precum şi dureri musculare, dureri articulare sau oboseală. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), miocardita – inflamaţia muşchiului inimii – este un efect secundar „extrem de rar‟ al vaccinărilor COVID. AAP subliniază că îmbolnăvirea cu virusul COVID-19 prezintă un risc mult mai mare de miocardită decât vaccinarea.

@shutterstock



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg