Vrei să eviți demența? Iată trei lucruri pe care le ai de făcut!

Cauza exactă a apariției demenței nu se cunoaște cu exactitate, însă un nou studiu susține că anumite obiceiuri ne afectează creierul și memoria mai mult decât altele.

image

Cercetătorii au descoperit un „punct slab” în creierul nostru, care începe să se deterioreze mai devreme decât restul zonelor din împrejur, pe măsură ce îmbătrânim. Acum, un nou studiu a scos la iveală factorii de risc și ce putem face pentru a avea cel mai bun efect asupra acelei zone vulnerabile din creierul nostru.

În cazul actorului de la Hollywood, Bruce Willis, demența de care suferă acesta a făcut astfel încât centrii lui cerebrali, care se ocupă cu conturarea personalității și a comportamentului vedetei, s-au micșorat. De ce oare s-a întâmplat așa ceva?

O echipă de la Universitatea Oxford a examinat 161 de factori de risc pentru apariția demenței. Cercetătorii au făcut acest lucru în timp ce au analizat RMN-ul cerebral a 40.000 de oameni trecuți de vârsta de 45 de ani.

Factorii generali de risc studiați pentru a determina ce a dus la apariția demenței sunt tensiunea arterială, colesterolul, diabetul, obezitatea, consumul de alcool, fumatul, depresia, inflamația, poluarea, somnul, interacțiunea socilă deficitară, dieta dezechilibrată (prea mult consum de zahăr!), activitatea fizică redusă și educația precară. Concluzia la care au ajuns oamenii de știință e că „punctul slab” din creier e cel mai vulnerabil la consumul de alcool, diabet și aerul poluat de trafic.

Cu alte cuvinte, bea mai puțin alcool, ferește-te de străzile aglomerate și nu mai mânca atât de mult zahăr. Oamenii de știință spun că aceste trei lucruri sunt cele mai eficiente când vine vorba despre riscul apariției demenței.

„Știm că o constelație de zone din creier se deteriorează mai devreme odată cu vârsta, iar acest nou studiu subliniază faptul că aceste zone ale creierului sunt afectate cel mai mult de diabet, poluarea din trafic și consumul de alcool”, a ținut să precizeze profesorul Gwenaelle Douaud, care a condus studiul cu pricina.

foto - Shutterstock