Mariana Nan: „Rușinea de propriul corp vine din copilărie, de când auzim «Să-ți fie rușine că…»‟

Există un anumit tip de „vinovăție pe care o purtăm cu noi toată viața: rușinea de a nu putea fi mai bun, comparativ cu colegul de școală, de a nu avea notele cele mai bune ca fratele tău.

image

Rușinea adolescenței de a avea fața plină de coșuri, ascunzându-ne chipul sub claia de păr, de a nu avea silueta celei mai bune prietene, de a nu arată la fel de bine in fotografii precum ceilalți, sunt atât de multe situații care ne fac să ne fie rușine de noi și cu noi înșine, iar desaga asta ne apasă continuu și este și mai vizibilă din dorința noastră de a fi mereu altfel, dar niciodată ca noi înșine.

Din acest maraton, nu ne oprim pentru că trebuie să ajungem la varianta  noastră optimă, cea care are legătură cu exteriorul, cu modele și tiparele impuse de societate.

Din aceasta căutare a acelui „eu perfect pentru ceilalți, afișăm măștile pe care le schimbăm automat, pentru că aceasta este rețeta succesului în profesie, în carieră, în viața personală, în dragoste. Care este rezultatul? Ajungem să nu mai aflăm cine suntem cu adevărat, iar asta este cea mai teribilă îndepărtare de NOI înșine.

Invitată în ediția live Click Pentru Femei, „Cum să ne întelegem propriul corp, Mariana Nan, antrenor de fitness, coach online și kinetoterapeut consideră că este foarte dificil să afli cine ești tu cu adevărat, atât timp cât ești obligat să afișezi măști „De pe ce poziții mai comunici cu ceilalți? De pe poziția a aceea ce nu ești? Chiar dacă la exterior afișezi că ești bine, în interiorul tău, tot gol te simti, pentru că atunci când ajungi acasă tot cu tine rămâi‟.

Mariana Nan explică ceea ce înseamnă pentru ea să răspundem unor anumite tipare sociale și să ne păstrăm și autenticitatea.

image

În primul rând, Mariana crede că este important să fim conectați la corpul nostru. Punctul de pornire în această reîntoarcere spre sine este acceptarea în interiorul nostru a tot ceea ce este mai puțin bun în noi.

Să ne privim cu blândețe defectele care sunt mult mai multe, în comparație cu calitățile.

În al doilea rând, este necesar să ne acordăm timp pentru noi. Oferim această resursă atât de prețioasă tuturor, dar mai puțin nouă.

image

„În momentul în care începi să stai de vorbă cu tine însuți/însăți, rând pe rând, înveți să îți asculți emoțiile, gândurile, de care ai fugit mult timp. Vei vedea că începi să te așezi, tu cu tine. Se va instala acceptarea în locul rușinii căpătată încă din copilărie și care venea din neputința de a fi altfel decât ești tu, de a scapă de a furia poate strânsă in timp și care te-a dus in tot soiul de dependențe pe fond emoțional‟ spune Mariana Nan.

În interviul realizat de Antoaneta Banu, specialistul consideră că putem să începem acest demers de a ne întoarce spre noi înșine, renunțând la a sta atât de mult timp pe telefon, pe rețelele de socializare, de a vedea strălucirea din viața altora, ignorând-o pe a noastră. Acceptarea așa cum suntem, poate să vină de la primul pahar de apă pe care-l bem la începutul unei zile. Să ne punem ordine în gânduri și să nu uităm că suntem ființe create pentru a ne mișca.

A face mișcare, indiferent ce formă alegem este cea mai bună cale spre a ne conecta cu noi înșine, spre a ne înțelege propriul corp, ritmul de care are el nevoie.

Și ceea ce este cel mai important este faptul că nimic nu „trebuie‟ să vină în viața noastră dintr-o obligație sau pentru a fi conform cu ceva sau cineva.

Pentru a afla toate sfaturile oferite de Mariana Nan te invităm să urmărești emisiunea integral.