Medicamente interzise în sarcină
Perioada de sarcină este una delicată pentru majoritatea femeilor. Dacă înainte de apariţia bebeluşului nu aveai nevoie de recomandarea unui medic pentru a lua o pastilă, apariţia sarcinii schimbă lucrurile cu totul.
Pentru unele medicamente se cunosc efectele asupra fătului şi sunt admise în timpul sarcinii, pentru altele nu se cunosc, nefiind testate suficient. Tocmai de aceea, condiţia de femeie însărcinată aduce o grijă deosebită asupra administrării oricăror medicamente, mai ales în primele trei luni de sarcină, cel mai important moment al dezvoltării fătului. Despre medicamentele pe care mai bine nu le iei în sarcină, am vorbit cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Cresc riscul apariţiei malformaţiilor fetale
În primul trimestru de sarcină, în mod deosebit, administrarea medicamentelor fără recomandare medicală creşte riscul apariţiei malformaţiilor fetale, în această perioadă formându-se organele, iar pericolul pentru făt este crescut. Viitoarele mame nu trebuie să uite nicio secundă de faptul că orice medicament ajunge în sângele ei şi mai apoi la făt, prin intermediul placentei.
Sunt însă cazuri, destul de frecvente chiar, când viitoarele mame se confruntă cu infecţii urinare. Tratamentul se prescrie doar în urma analizelor şi antibiogramei şi constă în administrarea unor antibiotice permise în cursul sarcinii. La fel şi în cazul unei infecţii cu toxoplasmoză, tratamentul cu antibiotic este absolut necesar, dar doar recomandat de medicul specialist, în funcţie de caz, de intensitatea infecţiei, dar şi de etapa de sarcină.
Citeşte şi: Sarcina şi diabetul zaharat
Medicamentele interzise în sarcină, împărţite pe categorii de risc
categoria A – medicamente testate în timpul sarcinii şi despre care se poate spune că sunt sigure, dar, repet, doar cu recomandarea medicului ginecolog; din această categorie fac parte vitaminele, medicamentele cu conţinut de fier, cele pentru tiroidă.
categoria B – medicamente ce nu au fost testate pe femei însărcinate, dar au fost testate pe animale, fără a avea însă efecte nocive: insulină, metoclopramid, diclofenac, loperamid (imodium), aciclovir etc. categoria C – medicamente a căror siguranţă nu a fost dovedită, nefiind testate pe oameni şi animale: ciprofloxacin, furosemid, dexametazonă, hidrocortizon etc.
categoria D – medicamente cu risc, dar administrarea lor în doze foarte mici este benefică, cel mai elocvent exemplu fiind aspirina; administrarea acesteia în ultimul trimestru este riscantă, putând influenţa creşterea fătului, dar administrată sub supraveghere medicală, aspirina poate preveni preeclampsia, opreşte travaliul prematur etc.
categoria X – medicamente strict interzise în timpul sarcinii: hormoni estrogeni, xanax, iod radioactiv etc.
Este important de ştiut faptul că dacă există o afecţiune înainte de apariţia sarcinii, precum diabetul zaharat, astmul bronhic, hipertensiunea arterială, medicul trebuie informat încă de la primul control. Cel mai probabil, tratamentul acestor afecţiuni va continua şi în timpul sarcinii, dar este posibil să sufere modificarea dozajelor sau chiar a medicamentelor cu unele mai sigure pentru copil, dar şi pentru mamă.
Sirsă imagine: okeydoc.ru