Medicamentele care produc fotosensibilitate

1 thumbnail jpg jpeg

Iei medicamente ca să ţii sub control o problemă de sănătate? Trebuie să ştii că zilele călduroase pot influenţa eficienţa tratamentului. Este mai bine să eviţi expunerea la soare când urmezi anumite scheme de tratament.

Unele pastile dau fotosensibilitate – sensibilitate solară –, ceea ce înseamnă că dacă iei anumite medicamente, atunci când te expui la soare, pielea ţi se poate inflama. Este vorba despre o reacţie indusă de combinaţia dintre lumina solară şi substanţele active din medicamente. Fotosensibilitatea se poate manifesta sub formă de eritem la nivelul pielii şi arată, de fapt, ca o arsură, cu roşeaţă, durere şi mâncărime. În general, reacţiile fotosensibilităţii se împart în efecte fototoxice şi fotoalergice, dar cele fototoxice sunt mai frecvente.

Ibuprofenul, pe lista pastilelor fotosensibilizante

Dacă eşti sub tratament cu „medicamente tuberculostatice (pirazinamida), cu amiodaronă (antiaritmic, antianginos), cu antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen), cu medicamente antiacneice (tretinoin), cu antidepresive triciclice, evitaţi expunerea la soare, deoarece sensibilitatea pielii este crescută şi pot apărea reacţii de fotosensibilizare“, recomandă medicul primar dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă, din Bucureşti.

Alte pastile care produc fotosensibilitate: 1. tetraciclinele; 2. fluorochinolonele; 3. diureticele; 4. retinoizii; 5. hipoglicemiantele; 6. neurolepticele; 7. antifungicele; 8. hidroxiclorochina; 9. contraceptivele orale.

Nu contează modul de administrare

În acest moment, printre numeroasele produse farmaceutice există o mulţime de medicamente care pot provoca o sensibilizare crescută a pielii la lumină. Este bine de ştiut că reacţiile pot apărea indiferent de felul în care sunt administrate aceste medicamente: pe cale orală sau prin aplicare directă pe piele. 

Înainte să urmezi un tratament, întreabă medicul (dermatologul) sau chiar farmacistul dacă medicamentele pot cauza astfel de reacţii: arsuri, apariţia unor pustule, iritaţie, urticarie, umflături. Cu atât mai mult atunci când intenţionezi să te expui mai mult la soare. Frecvenţa şi severitatea reacţiilor diferă mult de la o persoană la alta. La unele pot apărea pustule, iritaţii şi efecte mai serioase, în timp ce altele pot să nu resimtă niciun efect advers la nivelul pielii. Testările efectuate în prealabil, pe porţiuni reduse de piele, oferă detalii clare în acest sens.

Bine de ştiut!

Specialistul poate recomanda efectuarea unei biopsii a pielii, a unui test de sânge care să excludă afecţiunea de lupus eritomatos sistemic sau a unui test de lumină –o suprafaţă mică de piele este expusă la o cantitate de lumină ultravioletă. În acest caz, dacă simptomele apar după expunere, testul confirmă că reacţia are legtură cu expunerea la soare.

În ce constă tratamentul

Utilizarea produselor cu factor de protecţie solară şi evitarea expunerii prelungită la soare constituie măsuri de bază în evitarea fotosensibilităţii. Odată apărută problema, de ajutor pot fi compresele umede şi aplicarea unor creme ce conţin corticosteroizi, care pot diminua roşeaţa, ori antihistaminice, care reduc mâncărimea şi iritaţia pielii. Dermatologul poate recomanda, dacă este vorba despre cazuri severe, cure de câte 2 săptămâni cu medicamente pe bază de corticosteroizi.Recente

clickpentrufemei ro (2) jpg
branca ursului femeie shutterstock 659200591 jpg
Chec cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2032280408 jpg
3 motive sa te speli pe fata seara  Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere  Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese  Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille  Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele  foto   Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion  sursa   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg