Medicii români trag un semnal de alarmă în plină pandemie de Covid19: "Nimeni nu ar trebui să se simtă în siguranţă"

1 coronavirus 4914026 1280 jpg jpeg

Pandemia de coronavirus a provocat primele decese şi în România, iar măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 luate de autorităţi par să nu fie suficiente, asta pentru că românii nu le respectă. Deşi li s-a recomandat să nu iasă din casă decât pentru urgenţe, oamenii au umplut parcurile şi au mers la grătare zilele trecute. Medicii trag semnale de alarmă şi spun că pericolul infectării şi creşterii numărului de cazuri este uriaş.

Chirurgul oncolog Octav Ginghină spune că blocarea serviciilor de terapie intensivă este un scenariu care trebuie evitat cu orice preţ în România, mai ales că sistemul medical românesc are puţine resurse. 

Învaţă-ţi copilul să se spele pe mâini de la idolul lui! Smiley: „30 de secunde care pot face diferenţa între sănătate şi boală”

"Virusul Covid 19 este un un virus nou, produs printr-o mutaţie apărută recent. Ca orice boală nouă, nu-i ştim exact evoluţia naturală în organismul nostru şi nici tratamentul acesteia. Dar teama cea mai mare este dată de contagiozitatea crescută a acestui virus, care duce la îmbolnăviri masive, cu un număr mare de pacienţi gravi înspre serviciile de terapie intensivă şi blocarea acestora. Tocmai de aceea îmbolnăvirea simultană a unui procent important din populaţie trebuie evitată", explică medicul într-un interviu pentru avantaje.ro

Mai mult, oamenii trebuie să înţeleagă că izolarea la domiciliu este esenţială pentru a fi stopată răspândirea noului tip de coronavirus. Specialistul trage încă un semnal de alarmă cu privire la declaraţiile autorităţilor cum că spitalele româneşti "au de toate", lucru infirmat de tot mai mulţi medici din Capitală şi din spitalele din ţară. 

Anna Lesko s-a izolat din cauza coronavirusului: ”Mă apucă plânsul cât de liberi şi fericiţi eram!”

Mi se pare că societatea s-a mobilizat foarte bine şi oamenii au stat în număr important în case. Cei care au ieşit şi au neglijat recomandările autorităţilor au fost cel mai des arătaţi cu degetul şi blamaţi. Acest virus nu poate fi evitat la nesfârşit, nici măcar de cei care ne conduc şi fac asigurări populiste de tipul avem de toate'. Un chirurg italian spunea zilele astea – veţi vedea cum vi se termină materiale care nu credeaţi că se pot termina", mai spune medicul.  

Singura modalitate prin care ne vom putea relua viaţa normală, spune medicul, este respectarea recomandării de a sta acasă. 

Deocamdată trebuie să stăm acasă până o să avem o imunizare masivă a populaţiei şi ulterior vom putea lent să ne reluam viaţa normală. Nu îi afectează doar pe bătrâni şi nu îi afectează doar pe bărbaţi. Aşa că nimeni n-ar trebui să se simtă în siguranţă. Cum se spune în sport – nu îţi subestima niciodată adversarul.