„Mi-e frig tot timpul!‟ Care sunt cele 5 motive posibile pe care nu le-ai fi bănuit
Oricât de cald ar fi, unora le este frig permanent, au picioarele şi mâinile îngheţate. Poate fi unul dintre semnele unor boli, chiar dacă poate fi trecut cu vederea.
Dacă ai observat că îţi este frig aproape tot timpul, uneori chiar nejustificat, ai făcut deja un prim pas spre descoperirea cauzei. În unele situaţii, poate fi de vină o boală sau un obicei nesănătos. Adesea, sistemul circulator este responsabil pentru circulaţia deficitară a sângelui în corp, ceea ce poate da senzaţia de frig. Dacă ai o circulaţie proastă înseamnă că vasele de sânge se pot strânge sau se pot dilata, iar dacă fluxul de sânge este limitat la anumite părţi ale corpului, mâinile şi picioarele devin reci.
Există multe motive pentru care ai putea avea o circulaţie periferică deficitară. Factorii de risc sunt fumatul şi obezitatea. Pentru a scăpa de această problemă, încearcă să faci exerciţii fizice regulate, să ai o dietă sănătoasă şi să renunţi la fumat. Află ce alte cauze pot sta la baza senzaţiei de frig!
Privarea de somn
Ciclul de somn al corpului este reglat de ritmul circadian, un program intern care îţi ajută corpul să înţeleagă când ar trebui să se culce şi când trebuie să se trezească. Lumina, temperatura şi hormonii spun corpului ce trebuie să facă. Atunci când ritmul circadian crede că este timpul să dormi, creierul eliberează melatonină, un hormon care favorizează somnul, iar temperatura scade. Ritmul circadian face ca temperatura corpului nostru să scadă în timpul somnului. Dacă eşti treaz într-un moment în care corpul tău crede că ar trebui să adormi, probabil că îţi este mai frig decât de obicei. Este posibil să-ţi fie mai frig şi în timpul zilei din cauză că eşti obosit, iar corpul tău crede că este timpul să te odihneşti.
Citeşte şi: De ce apare „pielea de găină‟. În trecut, efectul produs asupra pielii putea salva vieţi
Slăbitul
Reducerea rapidă a greutăţii corporale ar putea de să te facă să simţi mai friguros. Grăsimea care se află sub piele acţionează ca un izolator împotriva frigului şi ajută la conservarea căldurii. Când slăbeşti, pierzi o parte din această grăsime şi, odată cu aceasta, vei pierde şi o parte din ceea ce te ajută să nu simţi frigul. Pe de altă parte, dacă ai un aport mai mic de calorii decât de obicei, metabolismul va încetini pentru a conserva energia, ceea ce te va face mai friguros.
Carenţa de vitamina B12
Vitamina B12 menţine sistemul nervos în formă bună şi ajută corpul să producă ADN şi ARN. Vitamina B12 se găseşte în mod natural în ton, somon, carne de vită, lapte şi brânză. Deoarece vitamina B12 se găseşte în principal în produsele de origine animală, veganii şi vegetarienii ar putea avea nevoie să-şi suplimenteze aportul pentru a se asigura că primesc suficient acest nutrient important. Au nevoie de suplimentare şi persoanele de peste 50 de ani, cele anemice, care au suferit recent intervenţii chirurgicale gastrointestinale şi cele cu tulburări digestive.
Anemia
Alături de oboseală, dificultăţi de respiraţie, dureri de cap şi alte simptome, anemia poate provoca răcirea mâinilor şi picioarelor. Este posibil să ai un risc mai mare de a suferi de anemie în timpul sarcinii, dacă ai menstruaţii abundente sau deficit de fier, acid folic şi vitamina B12.
Diabetul
Dacă ai diabet de tip 1, corpul tău nu produce insulină, un hormon care îi permite corpului să folosească glucoza ca energie. Dacă ai diabet de tip 2, corpul nu produce sau nu foloseşte bine insulina. Senzaţia de frig, amorţeală sau furnicături, în special la nivelul picioarelor sau mâinilor, este un simptom asociat cu diabetul.