4 motive ascunse din spatele dezechilibrelor hormonale

1 76739 original jpg jpeg

Prima oară când auzi discutându-se de hormoni te vei gândi probabil la testosteron, estrogen şi progesteron. Din categoria hormonilor care ajută la susţinerea funcţiilor corpului fac parte şi adrenalina, insulina, cortizolul, melatonina, leptina. O serie de factori pot determina apariţia dezechilibrului hormonal. Aceştia sunt câţiva dintre ei:

Odihnă insuficientă

Lipsa somnului poate face ravagii în corp. Cortizolul, unul dintre hormonii de stres joacă un rol extrem de important pentru sistemul nervos simpatic şi se reface în timpul somnului. Ca să poţi avea control asupra somnului încearcă să adormi şi să te trezeşti zilnic la aceeaşi oră, sa faci mişcare periodic, în special dimineaţa, evita cofeina după prânz şi deconectează-te de la televizor şi telefon cu 30 de minute înainte de ora culcării.

Dietă nesănătoasă

Cel mai comun exemplu în acest caz este insulina, un hormon secretat de pancreas ca reacţie la carbohidraţi. Aceştia cresc nivelul de glucoză din sânge, iar insulina îi ajută să scadă, permiţând glucozei să fie folosită pentru obţinerea energiei. Consumul de carbohidraţi pe o perioadă mai lungă de timp va duce la rezistenţă la insulină. Efectele pe termen scurt pot include durerile de cap, oboseala, senzaţia de foame şi privirea înceţoşată. Pe termen lung poate duce la distrugerea ţesuturilor şi a nervilor, la probleme cu vederea sau cu rinichii.

Stresul

Stresul are un impact direct asupra nivelului de cortizol din corp, deoarece este principalul hormon al stresului. Dacă te afli într-o perioadă mai grea a vieţii tale în care stresul va ajunge la cote maxime, efectul resimţit va fi foarte asemănător cu lipsa de somn. Consecinţele nu sunt deloc de neglijat, printre acestea numărându-se: anxietatea, depresia, oboseala şi acumularea kilogramelor.

Problemele cu tiroida

Parte a sistemului endocrin, glanda tiroidă secretă hormoni care îţi afectează dispoziţia, greutatea, metabolismul şi nivelul de energie. O glandă hiperactivă va avea ca rezultat scăderea în greutate, iritabilitate şi probleme de odihnă, în timp ce o glandă cu o activitate scăzută va duce la acumularea kilogramelor, oboseală cronică şi schimbări negative vizibile la nivelul părului şi la nivelul pielii.



Recente

rochii elegante jpg
Regina Victoria – secvențe jpeg
menopauza jpg
Tort cu mousse de capsuni  Sursa foto shutterstock 1438016888 jpg
pierderi de memorie jpg
Ce se intampla daca mananci oua in fiecare zi  Sursa foto shutterstock 714691903 jpg
Musaca greceasca  Sursa foto shutterstock 271634957 jpg
featured image (1) (1) (1) jpg
dormitor, usa deschisa jpg
femeie zambeste jpg
cum alegi parfumul pentru partenerul tau  1068861017 jpg
Cobbler cu capsuni  sursa foto shutterstock 1762492469 jpg
Exercitii subtierea taliei  Sursa foto shutterstock 2165962403 jpg
obezitate jpg
femeie care se tunde  sursa   Shutterstock jpg
Intepatura de albine  jpg
azil de batrani png
apa termala femeie zambind jpg
Cartofi noi cu pui la cuptor  Sursa foto shutterstock 1068893642 jpg
freepik com 2 jpg