5 boli frecvente ale femeii moderne

1 73161 original jpg jpeg

Eşti o femeie a zilelor noastre: te împarţi între responsabilităţile profesionale şi îndatoririle casnice. Şi, când stresul face parte din cotidian, apar problemele de sănătate. Specialistul nostru îţi spune care sunt afecţiunile cauzate de modul de viaţă în societatea modernă şi ce remedii există pentru ele.

Mai citeşte şi:

Afecţiuni care se manifestă prin oboseală şi somnolenţă

Cum recunoşti o depresie

Afecţiuni digestive

Te doare burta,chiar şi după ce ai mâncat,te simţi balonată,ai arsuri. O fi numai de la cafele?

Cauze:Gastritele,ulcerul,colitele sunt consecinţele unui regim alimentar necorespunzător – începând cu orarul neregulat al meselor şi terminând cu dulciurile ronţăite în grabă.  

Simptome:„Cele mai frecvente simptome sunt durerile abdominale,regurgitarea,pirozis – senzaţia de arsură,balonarea,uneori predominanţa constipaţiei sau diareei“,spune dr. Nicoleta Munteanu,medic specialist Medicină Internă,Reţeaua privată de sănătate Regina Maria.

:Încearcă să respecţi un orar regulat al meselor-de preferat trei mese principale şi două gustări-, să eviţi consumul de alcool şi alimentele bogate în carbohidraţi,picante,cu aditivi sintetici. Scoate din meniu prăjelile,semipreparatele şi produsele de tip fast-food,bea doi litri de apă zilnic şi fă mişcare.

Suferi de varice hidrostatice,care,pe lângă faptul că sunt inestetice,îţi dau şi senzaţia că ai o piatră legată de picioare.

:Dilataţiile sistemului venos superficial la nivelul membrelor inferioaresunt consecinţa zestrei tale genetice,dar există şi o serie de factori agravanţi:perioadele prelungite de stat pe scaun sau în picioare,sarcină,menopauză,administrarea de anticoncepţionale şi,desigur,obezitate.

:Pe lângă implicaţiile estetice,poate să apară senzaţia de oboseală la nivelul gambelor,edeme,furnicături,cârcei. „Prezenţa varicelor se poate asocia cu o serie de complicaţii care pun în pericol chiar viaţa,cum ar fi tromboflebita,eczemele,ulceraţiile,dermatita ocra”,avertizează dr. Munteanu.

:Activitatea fizică zilnică,menţinerea membrelor inferioare la orizontală,pentru a ajuta întoarcerea venoasă,evitarea expunerii la căldură,menţinerea greutăţii corporale în limitele normale sunt doar câteva măsuri eficiente pe care poţi să le iei.

Afecţiuni osteo-articulare

„Ah,iar mă doare spatele” – îţi sună familiar? Nu numai coloana vertebrală îţi face zile fripte,dar ai probleme şi cu articulaţiile.

:Durerile pot fi cauzate de poziţia incorectă a corpului la birou,la volan sau în timpul somnului,de imobilizarea îndelungată pe scaun sau în picioare,de căratul greutăţilor,lipsa activităţii fizice,de încălţămintea necorespunzătoare. „Activitatea prelungită la calculator – tastatul în exces,menţinerea mouse-ului în aceeaşi poziţie mult timp pot afecta articulaţiile şi tendoanele la nivelul mâinii“,explică specialistul.

:„Durerea poate să apară la orice nivel al spatelui,însă regiunile cervicală şi lombosacrată sunt cel mai frecvent afectate“.

:Dr. Nicoleta Munteanu îţi face următoarele recomandări:„Dacă este obligatoriu să lucrezi pe scaun,încearcă să menţii o postură cât mai corectă,să nu stai aplecată – reglează scaunul şi nu uita că biroul şi ecranul calculatorului trebuie să fie la înălţimea potrivită-,menţine ambele picioare pe podea şi nu sta picior peste picior. Ridică-te,plimbă-te şi fă exerciţii de întindere la fiecare 30 de minute. Se recomandă repaus la orizontală timp de 15-20 de minute,după fiecare două ore petrecute în picioare sau în poziţia şezând. Renunţă la lift în favoarea scărilor,precum şi la tocurile înalte.“

După o zi de lucru,ai migrene,vezi dublu şi îşi simţi ochii uscaţi. Iar picăturile pe care le foloseşti cu încăpăţânare nu au niciun efect.

:Lucrul îndelungat la calculator sau un defect de vedere netratat pot fi sursa neplăcerilor tale.

:Oboseala accentuată,durerile de cap,ameţelile,ochii uscaţi şi tulburările de vedere sunt consecinţa unei activităţi îndelungate „cu ochii-n ecran“.

:„Un specialist va aprecia utilitatea ochelarilor de tip office,dotaţi cu filtru special de protecţie,şi îţi va face recomandarea de coreţie optică,dacă e cazul. Pauzele regulate,de 10-15 minute,pentru odihna ochilor,sunt necesare.“

Oboseală cronică

Eşti permanent lipsită de vlagă şi ai senzaţia că nu te mai poţi odihni.

:Asta e o altă consecinţă a suprasolicitării şi poate fi inclusiv semnul unei afecţiuni ascunse.

:„Sindromul oboselii cronice este o disfuncţie a sistemului nervos,starea de oboseală persistentă fiind doar unul din simptomele acestei afecţiuni. Alte simptome sunt:scăderea memoriei sau a concentrării,dureri musculare sau articulare,slăbiciune. Uneori,se adaugă semne de oboseală intelectuală,dificultăţi în vorbire,iritabilitate,anxietate.“

:Specialistul nostru te avertizează că,dacă starea de oboseală devine persistentă,e bine să mergi la un consult medical.

Oboseala,bat-o vina!

Oboseala are cauze multiple – află care sunt,pentru a lua măsurile necesare.

Starea de oboseală poată să apară şi în cazul în care urmezi o cură de slăbireşi mănânci foarte puţin,dar şi în situaţia în care ai un regim alimentar dezechilibratşi consumi alimente nesănătoase,îţi explică dr. Nicoleta Munteanu. „O dietă echilibrată te va ajuta să-ţi revii“.

O alta cauză de oboseală în rândul femeilor din zilele de azi o reprezintă

,cauzată în principal de pierderea de sânge mestrual. „Este recomandat un regim alimentar bogat în fier,provenit din carne,ficat şi fasole.“,te sfătuieşte specialistul.

Şi depresiase poate manifesta prin stări de oboseală,lipsă de vlagă şi de energie,combinate cu tulburări de somn. „Dacă ai aceste simptome,este indicat să consulţi un specialist. Studii recente arată că,în prezent,femeile sunt de două ori mai expuse depresiei decât cu 40 de ani în urmă.“

sunt destul de frecvent întâlnite la femei şi se manifestă cu senzaţie de oboseală,stare de slăbiciune,dureri articulare sau musculare,sensibilitate la frig,tulburări de tranzit intestinal,tegumente uscate,cefalee. Odată diagnosticate şi tratate,simptomele dispar.

Odiha insuficientăafectează,la rândul ei,femeia modernă. „O persoană obişnuită are nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte,pentru a se reface. Străduieşte-te să găseşti un ritm eficient de somn şi nu abuza de alcool şi de cafea înainte de culcare“,îţi recomandă specialistul nostru.

Info

 „Studii recente arată că,în prezent,femeile sunt de două ori mai expuse depresiei decât cu 40 de ani în urmă“,spune

.