Adevărat şi fals despre meningită

1 68784 original jpg jpeg

Meningita este o inflamaţie a membranei care înveleşte creierul şi măduva spinării, având simptome asemănătoare cu ale răcelii şi gripei. Cum există mai multe mituri legate de ea afecţiune, am f[cut o selecţie cu informaţiile corecte, dar şi cu zvonurile nedemonstarte ştiinţific, care îţi pot face o părere greşită despre această afecţiune.

1. Există doar două tipuri de meningită,cea virală şi cea bacteriană.

Fals:Există cinci tipuri de meningită,şi anume meningita bacteriană,cauzată de bacterii,cele mai frecvente fiind meningococul,pneumococul şi listeria (un streptococ din grupul B),  cea virală,a cărei cauză sunt virusurile,meningita parazitară,provocată de paraziţi. Mai pot fi întâlnite meningita fungică,cea mai rară formă a afecţiunii,şi meningitaneinfecţioasă,care poate apăreadin cauza unor forme de cancer,a unor răni la cap,cât şi a administrării unor medicamente.

2.      Meningita apare doar la copii şi la persoanele tinere.

Fals:Meningita poate să-i afecteze şi pe adulţi, persoanele care au trecut de 60 de ani fiind printre cele mai expuse.

Cele mai multe cazuri se întâlnesc însă la copiii mai mici de cinci ani,spun statisticile. Un grad mai ridicat de risc îl au şi persoanele care fac chimioterapie,cât şi cei care suferă de diabet.

3.      Alcoolul în exces este un factor de risc pentru meningita virală.

Adevărat:Alcoolismul reprezintă un factor de risc pentru această boală,pentru că excesul de băuturi alcoolice poate duce la o slăbire a sistemului imunitar,ceea ce înseamnă un risc crescut pentru unele afecţiuni,printre care şi meningita bacteriană.

4.      Meningita are simptome asemănătoare răcelii şi gripei.

Adevărat:Simptomatologia meningitei poate fi uşor confundată cu cea a răcelilor şi gripei,căci se manifestă prin febra,însoţită de dureri puternice de cap,frisoane,vărsături,greaţă,lipsa poftei de mâncare. Spre deosebire de răceli,în cazul meningitelor apare şi sensibilitatea la lumină.

5.      Vaccinarea previne apariţia meningitei.

Adevărat:  Anumite forme de meningită pot fi prevenite prin imunizare.  Există mai multe tipuri de vaccinuri,atât pentru copii,cât şi pentru adulţi.

6.      Această afecţiune apare numai vara.

Fals:Meningita poate apărea în orice perioadă a anului,însă există o creştere a cazurilor de meningită virală pe timp de vară,în timp ce cazurile de meningită bacteriană se înmulţesc pe timp de iarnă.

7.      Dacă te-ai îmbolnăvit o dată de meningită,nu mai poţi să faci boala şi a doua oară.

Fals:Este neobişnuit pentru cineva să aibă această boală de mai multe ori,dar acest lucru este posibil. Cum există mai multe cauze ale meningitei,este posibil ca o persoană să sufere de mai multe ori de această afecţiune.

8.      Puncţia lombară este cea mai folosită metodă de depistare.

Adevărat:Puncţia lombară  prelevarea unei mostre de lichid cefalorahidian din canalul spinal) este cea mai comună metodă de diagnostic,însă pot fi folosite şi teste suplimentare,precum analizele sangvine,tomografia computerizată şi teste de imagistică prin rezonanţă magnetică.