Alcoolul şi fumatul, doi factori care duc la cancerul bucal

1 74251 original jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă spun că există unii factori care joacă un rol vital în creşterea riscului de a dezvolta cancer bucal. Maladia poate fi vindecată, dacă este depistată din vreme.

Tutunul

Acesta este de departe principal factor din spatele multor cazuri de cancer oral. Fumatul creşte riscurile de a dezvolta cancer în diferite părţi ale corpului. Cu toate acestea,atunci când vine vorba de cancerul bucal,niciun alt viciu nu este la fel de periculos ca şi cel provocat de tutun. Studiile au arătat că aproape 90% din persoanele care suferă de cancer oral obişnuiau să fumeze.

Citeşte şi:Remediul care îţi «curăţă» plămânii de tutun

Alcool

Este şi el responsabil pentru creşterea riscurilor de cancer bucal. Pericolul potenţial este multiplicat atunci când utilizatorul fumează şi consumă şi alcool. Alcoolul poate duce şi la dezvoltarea cancerului esofagian,de ficat,de stomac,intestinal.

Virusul human papilloma (HPV)

Există peste 100 de tulpini ale virusului HPV. Unele dintre acestea pot duce la cancer atunci când vin în contact cu celule scuamoase ale gurii,gâtului,amigdalelor,penisului,vaginului,colului uterin,anusului. Virusul trăieşte în mucoasele membranoase,cum sunt zona genitală şi pielea,şi se transmite prin contact sexual vaginal,anal şi oral. De cele mai multe ori,persoanele purtătoare nu au simptome evidente ale infecţiei. Există însă şi cazuri când dacă apar negi la nivelul pielii,în zona genitală sau cea a anusului,acest fapt reprezentând un semnal de alarmă asupra unei eventuale infectări cu HPV. Frecvenţa îmbolnăvirii cu acest virus se măreşte pe măsură ce creşte numărul de parteneri sexuali şi dacă activitatea sexuală începe timpuriu.

Citeşte şi:Iată care sunt efectele negative ale tutunului asupra creierului!

Expunerea neprotejată la soare

Expunerea excesivă la razele ultravioleteşi o imunitate generală slăbită cresc riscul de a dezvolta cancer bucal. Pentru a preveni îmbolnăvirea,fă-ţi anual analize. Cu cât boala este depistată din vreme,cu atât cresc şansele ca ea să fie tratabilă.