Avertisment. Cel puţin 5 afecţiuni grave poate declanşa dieta ketogenică şi creşte riscul de formă severă de COVID-19!

1 shutterstock 1530211340 jpg jpeg

O echipă complexă de oameni de ştiinţă a analizat rezultatele a peste 120 de studii în nutriţie şi au tras concluzii alarmante legate de celebra dieta ketogenică. Respectând cu stricteţe regulile curei, topeşti rapid kilogramele în plus, dar rişti să te îmbolnăveşti pe viaţă.

Dieta ketogenică a apărut în urmă cu doar câţiva ani, însă a câştigat în scurt timp mulţi adepţi. Rezultatele bune obţinute rapid i-au convins pe cei care au ţinut dieta să adopte acest stil alimentar pe viaţă. Nutriţioniştii preferă şi ei să recomande produse din lista cu alimente permise, pentru că acestea favorizează slăbirea spectaculoasă. Însă lucrurile nu stau chiar aşa de bine precum par. O echipă de cercetători în domeniul sănătăţii vine cu avertismente despre această dietă, iar îngrijorările lor nu sunt de neglijat. Savanţii au verificat date ştiinţifice despre ceea ce numesc ei dieta „cu conţinut scăzut de carbohidraţi‟ şi au descoperit legături strânse cu apariţia de boli cronice.

Dă peste cap procesul de metabolizare a grăsimilor

Pentru un raport amplu, publicat recent în „Frontiers in Nutrition”, şapte cercetători în medicină şi nutriţie din instituţiile din SUA şi Canada au analizat nu mai puţin de 123 de studii anterioare. La final, cercetătorii au tras concluzia că metoda dietei ketogenice de limitare a aportului de carbohidraţi şi introducerea unui timp mai mare de repaus alimentar poate afecta modul în care organismul metabolizează grăsimile. Printre avertismente, cercetătorii au inclus: „...riscurile dietelor ketogene pot depăşi beneficiile‟.

Citeşte şi De ce dieta ketogenică le face rău unora? Lipsa energiei, printre neplăcerile date de regim

Creşte riscul de infecţie cu SARS-CoV-2, formă severă

Echipa de savanţi sugerează şi că aportul ridicat de carne, brânză, uleiuri şi alte componente principale ale dietei ketogenice, combinat cu lipsa nutrimentelor corespunzătoare duce la un risc semnificativ crescut pentru mai multe boli cronice. Unul dintre coautorii studiului, Neal Barnard, preşedintele Comitetului Medicilor pentru Medicină Responsabilă (PCRM) şi profesor la Şcoala de Medicină a Universităţii George Washington a declarat, prin intermediul „VegNews‟: „Alimentele favorizate în dietă keto sunt chiar produsele care cauzează cancer de colon, boli de inimă şi boala Alzheimer‟. Studiul oamenilor de ştiinţă mai include, pe lângă afecţiunile grave amintite de Barnard, bolile cronice de rinichi şi diabetul.

De asemenea, efectele adverse ale dietei asupra sănătăţii se răsfrâng şi asupra femeilor însărcinate, care pot naşte bebeluşi cu defecte la nivelul tubului neural al creierului şi coloanei vertebrale.

Neal Barnard a mai adăugat că noile cercetări în acest domeniu au scos la iveală şi un al efect nefavorabil grav, şi anume că alimentele permise în dieta ketogenică pot creşte riscul de formă gravă de COVID-19.

@Shutterstock