Banalul sughiţ, simptom al bolilor

1 77971 original jpg jpeg

Sughiţul este ceva obişnuit şi, în principiu, complet inofensiv. Mai mult te irită decât să-ţi indice vreo boală – dar, dacă nu încetează după 2 zile sau dacă revine foarte des, poate fi semnul unor afecţiuni serioase.

Este ceva obişnuit sughiţul la fumători, pentru că în timpul fumatului, stomacul se umple cu aer. De fapt, tot ce are efect de dilatare a stomacului provoacă sughiţ. Cele mai cunoscute cauze sunt lezarea nervilor muşchiului diafragmei, numit şi muşchiul respiraţiei, ca urmare a refluxului gastroesofagian, hepatitei, pneumoniei, laringitei, ulcerului ori în cazul unei tumori în zona gâtului. Şi unele medicamente (tranchilizantele, barbituricele, anestezicele) pot favoriza apariţia acestei probleme.

Infecţia urechii

În cazul în care apare o infecţie a urechii, se irită timpanul – membrana care vibrează ca răspuns la undele sonore. E momentul să te adresezi medicului de familie, pentru a exclude posibilitatea unei boli grave, mai ales dacă sughiţul devine supărător, durează de mai mult de 2 zile şi este însoţit de alte manifestări ca febră, vărsături, crampe abdominale sau dificultăţi de respiraţie.

Insuficienţă renală

Sughiţul persistent poate fi şi un semn că rinichii nu funcţionează corespunzător, cum se poate întâmpla în cazul insuficienţei renale. Când să-ţi faci griji? Dacă, alături de sughiţ, apar şi spasme musculare, o sete de nepotolit, schimbări ale culorii pielii, programează-te pentru un consult medical. În cazul în care medicul are suspiciunea că sughiţul este simptomul unei afecţiuni, îţi va recomanda investigaţii medicale suplimentare.

Accidentul vascular cerebral

Banalul sughiţ poate să anunţe un posibil accident vascular cerebral, mai ales dacă este însoţit de amorţeală, dureri în piept, vedere înceţoşată. Sughiţul poate să apară şi la cei care au fost diagnosticaţi cu encefalită, meningită, tumori cervicale.

…sughiţul tranzitoriu, care durează câtea minute, e frecvent la copii şi bărbaţi? Apare după ingerarea unor lichide fierbinţi sau a băuturilor acidulate, dar şi dacă se schimbă brusc temperatura din cameră.

Un semn al sarcinii

Este posibil ca schimbările hormonale să provoace sughiţuri induse în de stările de anxietate. Cu toate că nu există dovezi ştiinţifice în acest sens, unele femei pretind că au avut sughiţuri frecvente la începutul sarcinii.