Bolile copilăriei, periculoase pentru adulţi

1 67655 original jpg jpeg

Te-ntrebi cum este posibil să mai faci la maturitate rubeolă sau varicelă, afecţiuni care apar de obicei până în adolescenţă? Ei bine, nu eşti ferită de ele nici când eşti adult, mai ales dacă ai imunitatea scăzută sau în mediul în care trăieşti s-a declanşat o epidemie.

Oreionul afectează aparatul reproducător

Una dintre cele mai neplăcute afecţiuni din copilărie,oreionul generează inflamarea glandelor salivare,umflături sub ureche şi maxilar,migrene şi febră puternică. La adulţi,aceste simptome se amplifică,iar timpul de vindecare este mai extins. Printre complicaţiile care vin la „pachet“ cu această boală la persoanele mature se numără pancreatita,meningita,inflamaţia ovarelor sau a testiculelor,avort spontan în cazul femeilor însărcinate,pierderea auzului şi sechele neurologice. Cazurile cele mai grave pot duce chiar la deces. 

Adulţii cu varicelă pot face pneumonie

Mai ţii minte bubiţele roşietice care ţi-au umplut corpul în copilărie? Sufereai de varicelă,cunoscută în popor şi sub denumirea de vărsat de vânt. Ea debutează cu febră şi cu o stare accentuată de oboseală,iar apoi,după cel mult două zile,te umpli de pete peste tot. Persoanele mature pot întâmpina multe greutăţi din cauza varicelei,întrucât ea creşte riscul de pneumonie,de artrită,de encefalită,iar dacă ai avut boala în copilărie,există multe şanse ca în prezent să faci zona zoster,adică să-ţi apară pete de culoare albă pe tot corpul.

Gravidele,cele mai afectate de rubeolă

simeon stalpnicul png

Ai ochii înroşiţi,nasul înfundat,ganglionii inflamaţi şi te simţi mai tot timpul obosită. Simptomele acestea te duc cu gândul la o posibilă răceală sau gripă,dar poate fi vorba şi de rubeolă. Afecţiunea este extrem de periculoasă pentru femeile însărcinate,mai ales pentru cele aflate în primul trimestru de sarcină,întrucât creşte riscul de avort şi predispune copilul la malformaţii. De asemenea,cei care au contactat agentul patogen pot face artrită şi encefalită virală.

Grupe cu risc mărit de îmbolnăvire

Dacă ai fost de curând bolnavă,organismul tău este slăbit şi vulnerabil în faţa virusurilor,aşa că ai multe şanse de a contacta agentul patogen responsabil de apariţia afecţiunilor specifice copilăriei. De asemenea,persoanele care fac tratamente cu cortizon,chimioterapie sau suferă de diabet pot recepta mult mai repede aceste boli,cu complicaţii severe.

Sfatul specialistului-Călin Ciubotaru,  medic de familie

Bolile infecţioase ale copilăriei sunt contagioase,deci transmisibile,care lasă de regulă imunitate definitivă şi,prin urmare,se fac o dată în viaţă. Se declanşează de obicei la vârste fragede pentru că primul contact cu agentul cauzal se produce adesea în colectivităţile de copii,generând epidemii.

Transmiterea este aeriană,iar contagiozitatea maximă în perioada de incubaţie. De asemenea,înainte de apariţia primelor semne de boală,nu ne putem feri de contaminare. Incidenţa acestor boli a scăzut mult în ultimul timp,vaccinarea fiind singurul mijloc de prevenire. La adult,evoluţia bolilor copilăriei este de regulă mai severă,cu durată îndelungată,febră mare,stare generală de rău şi adesea cu complicaţii:encefalite,artrite,pneumonii,afectare pancreatică,testiculară,ovariană etc. Tratamentul se realizează la nivel de spital,fiind complex şi de durată. Orice persoană,copil sau adult poate fi afectată de aceste boli până în momentul dobândirii imunităţii,prin vaccinare sau după îmbolnăvire.