Campanie de informare pentru scăderea trigliceridelor
Trigliceridele, precum colesterolul, sunt o problemă de sănătate fără simptome. Din acest motiv trebuie să ştii cum le poţi ţine sub control, şi mai ales, la ce afecţiuni te predispun.
Campania „Misiunea 150” subliniază importanţa informării cu privire la hipertrigliceridemie,a testării pentru evaluarea nivelului trigliceridelor precum şi a nevoii de a urma constant recomandările medicului cu privire la stilul de viaţă şi la tratament.
Cele mai predispuse persoane la hipertrigliceridemie sunt cele cu diabet,cele supraponderale şi cele sedentare. În cadrul campaniei,medicii le vor explica acestora ce sunt trigliceridele,care este valoarea lor normală,care sunt riscurile hipertrigliceridemiei şi cum poate fi menţinută sub control prin schimbări în stilul de viaţă sau prin tratament. Publicul va putea avea acces la informaţii de specialitate oferite de medici şi pe platforma www.misiunea150.ro.
Prof. Dr. Nicolae Hâncu,Diabet,Nutriţie şi Boli Metabolice,explică:„Trigliceridele sunt grăsimi formate din mai multe tipuri de acizi graşi. Limita lor normală este de 150 mg/dl.În organismul uman,ele se găsesc fie în sânge,fie în ţesutul adipos. Sursa lor este dată de grăsimiledin alimentaţie,sau pot fi sintetizate în ficat. Atunci când trigliceridele sunt prezente peste nivelul normal de 150 mg/dl,apare obezitatea sau supraponderea,iar când se acumulează în cantitate mare în sânge,apare o boală numită hipertrigliceridemie. Această boală este,de regulă,asociată şi cu obezitatea,hipertensiune arterială,o creştere a colesterolului,sau cu diabetul zaharat şi sindromul metabolic,care reprezintă un factor major de risc cardiovascular. ”
„În cazul în care nivelul trigliceridelor depăşeşte valorile normale,în primul rând trebuie să intervenim prin optimizarea stilului de viaţă,printr-o dietă săracă în grăsimi şi în calorii. Dacă nu reuşim să menţinem nivelul trigliceridelor sub această valoare de 150 de mg/dl,suntem obligaţi să asociem medicamente din grupul fibraţilor,a fenofibratului în special,asociat cu medicamente,şi nu cu suplimente nutritive,din grupul Omega 3”,adaugă Prof. Dr. Nicolae Hâncu.
„Prin această campanie,Abbott continuă tradiţia de a iniţia şi de a susţine proiecte dedicate comunităţii din care face parte. Misiunea 150 este un nou proiect pe termen lung prin care Abbott îşi onorează promisiunea de a ajuta oamenii să aibă o viaţă mai sănătoasă,dându-le posibilitatea de a lua decizii în cunoştinţă de cauză pentru sănătatea lor”,declară Adrian Grecu – General Manager Abbott România.
Citeşte şi: