Când te operezi de amigdale

1 78925 original jpg jpeg

 Roşu în gât, febră mare, răguşeală, dureri la înghiţire.... Amigdalele pot fi roşii, inflamate şi acoperite cu pete de puroi. Toate acestea sunt simptomele amigdalitei.

Funcţia principală a amigdalelor este aceea de a proteja organismul de infecţii. Amigdalita este o infecţie acută a amigdalelor, cauzată, de obicei, de un virus, dar poate fi şi de natură bacteriană. Afectează, în general, copiii şi adolescenţii, dar nici adulţii nu sunt scutiţi de infecţia amigdalelor.

Amigdalita, frecventă la copii

Virusurile pot ajunge în organism atât prin cavitatea bucală, cât şi prin nas. În urma infecţiei, amigdalele se măresc şi devin roşii. De asemenea, pot apărea puncte cu puroi. Dacă amigdalitele devin din ce în ce mai dese, atunci se ajunge la amigdalita cronică, întâlnită la copiii între 5 şi 15 ani. Se recomandă ca pacienţii să rămână acasă în timpul bolii şi să-şi spele în mod regulat mâinile, pentru a preveni transmiterea infecţiei.

Extirparea amigdalelor, tot mai rară

Intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea amigdalelor nu este întotdeauna necesară. Se practică doar în cazul în care persoana face mai mult de trei amigdalite pe an. De asemenea, medicii recomandă operaţia dacă, din cauza infecţiilor repetate, apar şi alte complicaţii precum bolile reumatice, apneea în somn şi uveita cronică (inflamarea ochiului, la interior). În general, în amigdalite, medicul orelist prescrie repaosul la pat şi administrarea de medicamente care combat febra sau antibiotice. Se recomandă intervenţia chirurgicală doar  în cazul amigdalitei cronice şi doar dacă amigdalele devin adevărate focare de infecţie, devenind astfel un pericol pentru sănătate.

Cum decurge operaţia

Operaţia de îndepărtare a amigdalelor, numită şi amigdalectomie, nu este dificilă. Intervenţia se face sub anestezie locală sau generală şi durează între 30 şi 45 de minute. După operaţie, pot să apară dureri locale, a căror intensitate variază de la persoană la persoană – copiii fiind cei care-şi revin cel mai rapid. Se practică şi intervenţiile cu laser, la adulţi, dar sunt necesare mai mule şedinţe. În urma îndepărtării chirurgicale a amigdalelor este indicat ca pacientul să bea multe lichide, pentru a preveni deshidratarea.

Netratată, duce la complicaţii grave

Netratate, amigdalele inflamate pot deveni sursa unor infecţii la nivelul încheieturilor, la inimă sau rinichi. Dacă bacteria responsabilă nu este neutralizată, poate duce la o altă afecţiune gravă şi dureroasă, anume reumatismul articular acut. O altă complicaţie este otita. De asemenea, din cauza amigdalitelor se pot înregistra diverse tulburări oculare sau dermatologice.

Bine de ştiut!

Alte simptome ale amigdalitei, destul de rare, dar care nu trebuie ignorate sunt: constipaţia, respiraţia urât mirositoare, vărsăturile.