Cât de mult deshidratează cafeaua
A prepara sau a nu prepara, asta-i întrebarea. Probabil că aşa ar fi început Shakespeare să explice dilema de a-şi face o ceaşcă de cafea dimineaţa. Beneficiile pe care le are cafeaua au fost analizate, infirmate, criticate.Însă unul dintre motivele pentru care cafeaua încă este un subiect studiat şi analizat este faptul că băutura are un efect deshidratant asupra organismului. Tu ce crezi?
Cafeaua: benefică sau nu?
Cafeaua a fost prezentată în ultima perioadă băutura care ne deshidratează. Fie că o bei dimineaţa acasă, la birou sau în oraş după-amiaza, mulţi ne bazăm pe cafea ca sursa noastră de energie. Cafeaua este cunoscută pentru beneficiile pe care le are asupra creierului, însă se spune că prin consumul excesiv de cafea creşte fluxul de sânge către rinichi, inhibând astfel absorbţia sodiului, ceea ce face cafeaua un diuretic.
Efectul diuretic pe care-l are cafeaua provoacă creşterea producţiei de urină. Din moment ce ai nevoie mai des la toaletă, există şi mai multă eliminare de sodiu şi apă. Când piezi sodiu şi apă în cantităţi mai mari, devii deshidratată. Pentru a evita pierderea substanţelor nutritive, soluţia este să combini cafeaua cu o dietă sănătoasă.
Legătura dintre consumul de cafea şi deshidratare
Nutriţionistul consultant Dr. Rupali Dutta explică: "Cafeaua este un diuretic natural. Având prea multă cafea şi combinarea ei cu alimente nesănătoase poate duce la deshidratare. În plus, consumul exceasiv de cafea provoacă deshidratarea şi creşterea nivelului de aciditate, iar cu cât aciditatea din stomac este mai mare, mai deshidratată eşti. De asemenea, vitaminele şi mineralele solubile în apă sunt eliminate din organism din cauza deshidratării. Iar când procesul de hidratare al corpului nu are loc, te confrunţi şi cu balonare.”
Trebuie specificat faptul că deshidratarea apare numai în cazul în care sunt băute mai mult de trei ceşti de cafea pe zi. Însă aici intervin şi alţi factor, iar modul în care funcţionează organismul şi prezenţa problemelor digestive sunt unele dintre ele. În schimb, în cazul persoanelor la care aportul de cafea este moderat poate să nu se înregistreze nicio schimbare la nivelul corpului.
Deshidratarea este provocată numai de consumul de cafea?
Problema deshidratării nu este numai la cafea, ci şi ceaiul – cauza este cofeina. Şi consumul excesiv de ceai poate avea un impact la fel de mare asupra organismului. Cafeaua a fost asociată cu o varietate de efecte pozitive, cum sunt creşterea abilităţilor mentale şi cognitive, gestionarea nivelurilor de colesterol şi reducerea riscului de diabet. Prin urmare, recomandat este să nu exagerezi cu cafea. Un pic de moderaţie este tot ce ai nevoie pentru menţinerea sănătăţii generale.