Cauze ascunse ale oboselii

1 81523 original jpg jpeg

Senzaţia de oboseală ocazională este normală. De fapt, este chiar comună în rândul oamenilor din întreaga lume. Ea poate fi cauzată de stilul de viaţă sedentar şi lipsa somnului, însă atunci când aceşti doi factori lipsesc, înseamnă că motivele sunt altele, poate unele medicale.

Iată care sunt principalele motive pentru care te simţi obosită zi de zi.

Te bagi la somn foarte târziu

De cele mai multe ori te gândeşti că trezitul târziu înseamnă odihnă, dar în realitate nu e aşa. În schimb, persoanele care se trezesc devreme sunt mai odihnite, mai liniştite şi mai relaxate în timpul zilei. Un studiu realizat de Universitatea din Leipzig (Germania), 2009, a arătat că cei mai energici sau proactivi sunt tocmai oamenii care se trezesc devreme.

Ai o alimentaţia săracă în substanţe nutritive

Excesul de carbohidraţi şi deficitul de proteine pot cauza oboseală severă. Deşi carbohidraţii sunt prezenţi în alimente care furnizează energie, organismul le descompune ca zahăr, crescând astfel nivelul de zahăr din sânge. Ulterior, pancreasul trebuie să producă o cantitate mai mare de insulină pentru scăderea glicemiei. Aceste procese, schimburi şi transformări implică o cantitate mare de energie, lucru care duce la oboseală.

Ai un stil de viaţă sedentar

Făcând nimic nu provoacă multă oboseală. Asta-i drept, având un stil de viaţă extrem de sedentar nu este un sentiment plăcut, ci destul de obositor. Prin urmare, dacă ai un loc de muncă în care stai mult pe loc, vei fi obosită. În schimb, exerciţiile fizice cu impact redus, inclusiv activităţile în aer liber, îmbunătăţesc producţia de hormoni de fericire, care, la rândul lor îmbunătăţesc calitatea somnului şi starea de sănătate. Vei simţi cel mai probabil oboseală la început, dar antrenamentul o reduce considerabil şi oferă mai multă rezistenţă.

Nu dormi bine

Una dintre cauzele principale ale oboselii este somnul insuficient. Un adult trebuie să doarmă pe noapte până la 7 sau 8 ore de somn neîntrerupt în timpul nopţii. Creierul şi alte organe îşi finalizează etapele şi funcţiile de recuperare în acest timp.

Suferi de carenţă de minerale şi vitamine

Micro-nutrienţii, mineralele şi vitaminele sunt substanţe importante pentru ca organismul să funcţioneze bine. Deficienţele acestor substanţe nutritive provoacă oboseală, ameţeli şi chiar şi alte afecţiuni mai severe. Având o dietă echilibrată, consumând zilnic cel puţin 5 porţii de fructe şi legume îi sunt oferite corpului mai multe substanţe nutritive.

Eşti mult prea stresată

Te simţi descurajată când te confrunţi cu situaţii dificile, care nu au nicio soluţie, stresul se acumulează, îţi este greu să te odihneşti, să te gândeşti limpede la ce trebuie să faci, toate ducând în final la apariţia oboselii cronice. Prin urmare, încearcă să faci ceva care să te distragă şi care te vor ajuta să găseşti soluţia la problemele tale, privind dintr-un alt unghi.



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg