Cauze ascunse ale oboselii

1 81523 original jpg jpeg

Senzaţia de oboseală ocazională este normală. De fapt, este chiar comună în rândul oamenilor din întreaga lume. Ea poate fi cauzată de stilul de viaţă sedentar şi lipsa somnului, însă atunci când aceşti doi factori lipsesc, înseamnă că motivele sunt altele, poate unele medicale.

Iată care sunt principalele motive pentru care te simţi obosită zi de zi.

Te bagi la somn foarte târziu

De cele mai multe ori te gândeşti că trezitul târziu înseamnă odihnă, dar în realitate nu e aşa. În schimb, persoanele care se trezesc devreme sunt mai odihnite, mai liniştite şi mai relaxate în timpul zilei. Un studiu realizat de Universitatea din Leipzig (Germania), 2009, a arătat că cei mai energici sau proactivi sunt tocmai oamenii care se trezesc devreme.

Ai o alimentaţia săracă în substanţe nutritive

Excesul de carbohidraţi şi deficitul de proteine pot cauza oboseală severă. Deşi carbohidraţii sunt prezenţi în alimente care furnizează energie, organismul le descompune ca zahăr, crescând astfel nivelul de zahăr din sânge. Ulterior, pancreasul trebuie să producă o cantitate mai mare de insulină pentru scăderea glicemiei. Aceste procese, schimburi şi transformări implică o cantitate mare de energie, lucru care duce la oboseală.

Ai un stil de viaţă sedentar

Făcând nimic nu provoacă multă oboseală. Asta-i drept, având un stil de viaţă extrem de sedentar nu este un sentiment plăcut, ci destul de obositor. Prin urmare, dacă ai un loc de muncă în care stai mult pe loc, vei fi obosită. În schimb, exerciţiile fizice cu impact redus, inclusiv activităţile în aer liber, îmbunătăţesc producţia de hormoni de fericire, care, la rândul lor îmbunătăţesc calitatea somnului şi starea de sănătate. Vei simţi cel mai probabil oboseală la început, dar antrenamentul o reduce considerabil şi oferă mai multă rezistenţă.

Nu dormi bine

Una dintre cauzele principale ale oboselii este somnul insuficient. Un adult trebuie să doarmă pe noapte până la 7 sau 8 ore de somn neîntrerupt în timpul nopţii. Creierul şi alte organe îşi finalizează etapele şi funcţiile de recuperare în acest timp.

Suferi de carenţă de minerale şi vitamine

Micro-nutrienţii, mineralele şi vitaminele sunt substanţe importante pentru ca organismul să funcţioneze bine. Deficienţele acestor substanţe nutritive provoacă oboseală, ameţeli şi chiar şi alte afecţiuni mai severe. Având o dietă echilibrată, consumând zilnic cel puţin 5 porţii de fructe şi legume îi sunt oferite corpului mai multe substanţe nutritive.

Eşti mult prea stresată

Te simţi descurajată când te confrunţi cu situaţii dificile, care nu au nicio soluţie, stresul se acumulează, îţi este greu să te odihneşti, să te gândeşti limpede la ce trebuie să faci, toate ducând în final la apariţia oboselii cronice. Prin urmare, încearcă să faci ceva care să te distragă şi care te vor ajuta să găseşti soluţia la problemele tale, privind dintr-un alt unghi.



Recente

Iei medicamente cu magneziu  Veze ce efecte poate avea combinarea  Sursa foto Pixabay medicine 2994788 1280 jpg
shutterstock 2308472285 jpg
Cum il poti incuraja pe cel mic sa petreaca mai mult timp afara Top 3 sfaturi pentru parinti jpg
familie  foto   Shutterstock jpg
Tort cu prune si bezea  Sursa foto shutterstock 2005395161 jpg
shutterstock 2136441693 jpg
Tarta cu ciuperci si pui  Sursa foto shutterstock 1239723775 jpg
shutterstock 2051099930 jpg
Trandafirii vor fi plini de flori daca ii ingrijesti asa in septembrie  Sursa foto shutterstock 2210209051 jpg
femeie în vârstă  foto   Shutterstock jpg
Tort cu mere si merisoare  Sursa foto shutterstock 303532685 jpg
shutterstock 2402713721 jpg
YxCwpga   Imgur jpg
balsam de par xpertbeauty jpg
dietă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2266400827 jpg
clickpentrufemei ro (13) jpg
Obiceiul care imbunatateste memoria  Sursa foto shutterstock 2342429789 jpg
Dovlecei umpluti  Sursa foto shutterstock 2195535413 jpg
shutterstock 322113692 jpg