Cauze şi remedii naturale pentru părul cărunt

1 67905 original jpg jpeg

O mulţime de factori diferiţi pot influenţa albirea prematură a părului, de la stres la factori genetici sau chiar la probleme emoţionale. Însă chiar dacă vei observa câteva fire de păr argintii, nu te descuraja. Asta nu înseamnă că ai îmbătrânit.

Până destul de recent,se credea că părul cărunt are legătură direct cu limita de vârstă. Cu toate acestea, acum se ştie că alţi factori influenţează schimbarea culorii părului. 

De ce apar firele de păr gri?

Peroxidul de hidrogen,produs de corp sau existent în pasta de dinţi ori în soluţiile de decolorare a părului,este ingredientul cheie care duce la albirea prematură a părului. Când se acumulează prea mult peroxid,este blocată producerea de melanină,responsabilă pentru culoarea frumoasă a podoabei capilare.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă,organismul produce tot mai mult peroxid,deoarece nu mai are concentraţia necesară de enzime pentru a descompune şi transforma peroxidul în componentele sale:apă şi hidrogen. Dar există şi alte cauze ale acumulării de peroxid,cum ar fi hormonii,climatul,stresul,factorii genetici,toxinele şi expunerea la anumite substanţe.

Stresul

Poate provoca multe problemeîn organism,atât în interior cât şi la exterior. El produce neurotransmiţători care pot deteriora ADN-ul. Acest lucru poate schimba culoarea părului. 

Factorii genetici

Momentul când părul începe să capete o nuanţă de gri este determinat de genetică. În cazul în care strămoşii tăi au avut păr prematur gri,e mai mult decât probabil că vei avea aceeaşi soartă.

Un regim alimentar dezechilibrat

Este important să consumi alimente care să îţi asigure necesarul de vitamina B12 pentru a evita să ai părul complet gri înainte de a împlini 50 de ani.

Alimentele care conţin vitamina B 12 sunt:​​ouă,somon,sardine şi ton. Pe de altă parte,şi consumul de alimente prăjite,consumul în exces de cafea  şi condimente pot avansa procesul de albire.

Remedii naturale pentru părul cărunt

Dacă ai fire de par gri poţi încerca următoarele două remediipreparate la tine acasă.

1. Masează scalpul cu un pic de suc ​​de ceapăpentru a încetini procesul de albire a părului. Una dintre enzimele conţinute în sucul de ceapa poate descompune peroxidul de hidrogen şi previne acumularea acestuia în foliculii de păr. Se taie ceapa cât de fin posibil şi se face o pastă din ea,sau poţi freca o jumătate de ceapă pe scalp.

2.  Mască de păr cu avocado.Fructele au proprietăţi medicinale datorită conţinutului de acizi graşi. Ele conţin,de asemenea minerale şi vitamina E. Vitamina E este un puternic antioxidant,care ajută la prevenirea albirii părului. Taie un avocado felii,apoi striveşte-l cu o furculiţă şi aplică direct pe scalp şi lasă să acţioneze timp de 20 de minute înainte de a spăla părul ca de obicei.