Cauzele şi simptomele anemiei

1 76637 original jpg jpeg

Se spune despre anemie că este mai degrabă un simptom al unei boli, decât o afecţiune. Aceasta reprezintă în esenţă capacitatea scăzută a organismului de a înlocui globulele roşii care mor cu unele noi. 

Cauzele anemiei

De regulă, anemia apare din cauza unei pierderi de sânge determinată de afecţiuni precum gastrita, ulcerul, cancerul la stomac, utilizarea prelungită a unor pastile împotriva durerii. De asemenea, aceasta este frecvent întâlnită şi la femeile care pierd o cantitate mare de sânge în timpul ciclului menstrual.

Lipsa vitaminelor precum vitamina B12 sau a acidului folic cauzează anemia. Acidul folic este esenţial pentru producerea celulelor roşii din organism. Spanacul, varza de Burxelles, năutul, orezul brun sunt surse excelente de acid folic.

În schimb, surse naturale de vitamina B12 se găsesc în lapte, legumele verzi cu frunze, carne, ouă sau peşte.

E foarte puţin probabil să suferi de anemie dacă dieta ta zilnică este una echilibrată.

Anemia este şi un simptom destul de cunoscut al cancerului, cu precădere al leucemiei când capacitatea organismului de a produce globule roşii este semnificativ redusă.

Apariţia unor alte afecţiuni, precum boli avansate ale rinichilor, diabet, hipotiroidism, sunt alte cauze ale stărilor anemice.

Simptomele anemiei

Reducerea nivelului de oxigen din organism duce la apariţia unor simptome precum oboseală, ameţeli, sufocare, paloarea feţei, crampe musculare, palpitaţii.

De asemenea, tot simptome ale anemiei sunt şi poftele ciudate de mâncare precum pofta de a mânca nisip, de a consuma diferite substanţe. Gura uscată şi iritabilitatea permanentă sunt tot factori care indică o deficienţă de fier din organism.

O deficienţă netratată de vitamina B12 poate duce în timp la probleme neuronale, precum apariţia stărilor de confuzie, halucinaţii, amorţirea braţelor.

Un diagnostic corect poate fi pus doar de un specialist în urma unor analize.

Sursa foto: lovetoknow.com