Ce analize trebuie să faci periodic în funcţie de vârstă

1 75431 original jpg jpeg

Din cauza problemelor cotidiene punem sănătatea pe planul doi şi uităm să ne facem analizele periodic. Iată ce boli pot apărea şi care sunt analizele pe care trebuie să le faci la 20, 30 şi 40 de ani!

La vârsta de 20 de ani

Colesterolul

Realizează primele teste la 20 de ani şi repetă-le din 5 în 5 ani dacă colesterolul este la un nivel normal. În cazul în care, în urma primelor analize, se constată că nivelul colesterolului este mare, atunci, la recomandarea medicului, repetă aceste teste în fiecare an. Dacă nu ai grijă de colesterolul tău, pe viitor poţi avea diabet sau probleme cu inima .

Zahărul din sânge

Ar trebui să faci primul test la 20 de ani şi să-l repeţi anual dacă: Zahărul din sânge depăşeşte limita normală, ai tensiunea mărită sau ai rude apropiate care suferă de diabet.

HIV

Programează-te pentru această analiză cel puţin o dată dacă ai o viaţă sexuală activă. De asemenea, este recomandat ca tu şi partenerul tău să faceţi testul HIV înainte de a avea primul contact sexual sau dacă unul dintre voi are şi cea mai mică îndoială că a fost infectat.

La vârsta de 30 de ani

Tiroida

Aceasta este o problemă care afectează în special femeile. Tulburările glandei tiroide aduce multe simptome printre care se numără pierderea sau creşterea în greutate, depresia, anxietatea sau problemele de piele cum ar fi eczema. Medicii recomandă o analiză de sânge, numită TSH – Hormon de Stimulare Tioridiană – tuturor femeilor cu vârsta de 35 de ani. În general, doctorii testează şi femeile care nu reuşesc să rămână însărcinate sau pe cele ale căror rude se confruntă cu această problemă.

La vârsta de 40 de ani

Proteina C Reactivă

După vârsta de 40 de ani este recomandat să faci această analiză care constă în recoltarea unei probe de sânge. Aceasta apare în cadrul proceselor inflamatorii acute şi este o proteină sintetizată de ficat şi de celulele grase ale organismului. Dacă în urma analizelor rezultă că concentraţia acestei proteine este ridicată, atunci medicul va prescrie un tratament. Cele mai frecvente probleme care pot apărea sunt boli inflamatorii intestinale, tuberculoză sau pneumonii.

Mamografia

Aceasta este o radiografie la sâni care identifică eventualele schimbări în ţesutului mamar şi chiar semne ale cancerului de sân. Pentru a depista afecţiunile la nivelul sânilor se foloseşte un aparat pe bază de raze X, cu nivel scăzut de iradiere. Examinarea se face la recomandarea medicului şi durează aproximativ 20 de minute.Recente