Ce arată valorile anormale ale sideremiei

1 80403 original jpg jpeg

Fierul este un mineral important pentru hemoglobină, proteina care transportă oxigenul, şi esenţial pentru producerea de energie, menţinerea tonusului muscular şi funcţionarea optimă a organelor. Analiza care determină concentraţia fierului în sânge se numeşte sideremie.

În organismul uman se găsesc foarte mulţi compuşi esenţiali care conţin fier. Pentru că forma sa ionizată este toxică, fierul este întotdeauna înglobat în gruparea hem a unor hemoproteine (hemoglobina, mioglobina, citocromi) sau legat de o proteină (transferina, feritina, hemosiderina). Cea mai mare parte a fierului din organism – aproximativ 70% - este conţinută în hemoglobină, în interiorul eritrocitelor, iar cantităţi mai mici se găsesc în mioglobina din fibrele musculare şi în enzimele respiratorii ale tuturor celulelor. Restul de 30% se leagă de alte proteine - transferina din plasmă sau feritina din măduva osoasă, sau este depozitat în ţesuturile organismului.

Când eritrocitele mor, fierul din acestea este eliberat şi transportat de tranferină în măduva osoasă, dar şi în organe, precum splina şi ficatul. În măduva osoasă, fierul este depozitat şi folosit pentru crearea de noi eritrocite.

Necesarul de fier diferă

Cantitatea totală de fier din organism diferă în funcţie de vârstă şi sex. Nou-născuţii la termen au ~75 mg Fe/kgc, obţinut în principal de la mamă, în trimestrul al treilea de sarcină. În timpul creşterii, depozitele de fier scad. După adolescenţă, se reduce şi nevoia de fier. În timp ce bărbaţii prezintă o creştere graduală a depozitelor de fier pe parcursul vieţii (au un minimum de 50mg Fe/kgc), la femei se constată o pierdere continuă a acestui mineral, până la menopauză (au ~35mg Fe/kgc). După menopauză, femeile acumulează fier, într-un mod constant, până când ajung la un nivel asemănător celui al bărbaţilor.

Află care sunt valorile normale ale sideremiei pe clicksanatate.ro.



Recente

Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg