VIDEO Ce este boala bipolară şi cum se poate manifesta acest inamic tăcut din minte

1 shutterstock 418532905 jpg jpeg

Se mai numeşte depresia maniacală şi este o afecţiune care se manifestă prin schimbări radicale de dispoziţie. Ce înseamnă acest lucru? Adică o persoană se poate simţi fericită o perioadă de timp, pentru ca, ulterior, să se cufunde într-o depresie adâncă.

Durata stărilor diferă de la un pacient la altul. Nu se poate vorbi, de exemplu, despre două săptămâni de fericire, urmate de două de tristeţe.

Şi în trecut, oamenii de ştiinţă au studiat ce este boala bipolară şi ce simptome are. O parte din răspuns l-au descoperit Hipocrate şi Areteu din Capadocia. Aceştia au indentificat o legătură între melancolie şi mânie. Ştiai că scriitorii Honoré de Balzac, F. Scott Fitzgeral, Ernest Hemingway şi Virginia Woolf au suferit de tulburare bipolară?

Factorii declanşatori

Medicii nu deţin informaţii sigure despre cauzele tulburării bipolare. Se discută despre faptul că unele substanţe chimice din creier - serotonina, dopamina, adrenalina, cortizonul şi altele - fluctuează anormal. Când nivelurile de substanţe cresc foarte mult, este posibil ca o persoană să dezvolte mânia. Când acestea scad îngrijorător, aceasta începe să sufere de depresie.

Cine este mai predispus

Statistic, tulburarea bipolară afectează bărbaţii şi femeile aproape în mod egal. Atenţie! Simptomele încep să debuteze – conform majorităţii cazurilor diagnosticate – în intervalul 15 – 30 de ani. În plus, dacă în familie există persoane cu istoric medical de tulburare bipolară, creşte riscul ca această afecţiune să apară şi la urmaşi. În principal, evenimentele stresante pot fi de vină pentru declanşarea ciclului de stări contradictorii.

Despre faza depresivă

În perioada episoadelor de depresie, printre simptomele care apar se numără tristeţea, anxietatea, pierderea energiei şi dificultatea de concentrare. Cei mai mulţi îşi pierd interesul faţă de activităţile care îi satisfăceau înainte. Sau se pot îngrăşa ori pot slăbi brusc, dorm prea mult sau prea puţin şi au gânduri suicidale.

Faza mâniei, explicată

În timpul acestei faze, oamenii se simt euforici, au o stimă de sine exagerat de mare, sunt agitaţi. Specialiştii în domeniu spun că sunt comune în această fază comportamentele exagerate, inclusiv cheltuielile peste măsură, gesturile sexuale şi abuzul de substanţe.

Cum se diagnostichează

După ce sunt eliminaţi posibilii factori care pot cauza schimbări de dispoziţie – adică probleme hormonale, tiroidiene, posibile infecţii ale creierului, tulburări de tip ADHD, afecţiuni neurologice, efecte secundare ale unor medicamente – medicul specialist în psihiatrie va pune un diagnostic. Pentru a fi cât mai corect, acesta se bazează pe istoria medicală a pacientului, pe starea sa de spirit şi pe alte simptome. Nu există niciun test de laborator sau o altă investigaţie pentru identificarea tulburării bipolare.

@shutterstock