Ce este parodontoza şi cum o tratezi

1 73967 original jpg jpeg

Parodontoza este o afecţiune gingivală, cauzată de dezvoltarea bacteriilor în gură. Poate duce la pierderea dinţilor, din cauza distrugerii ţesutului din jurul acestora. Din fericire, boala poate fi prevenită - şi, dacă s-a instalat deja, tratată.

Simptomele afecţiunii sunt similare cu cele ale gingivitei,adică gingii roşii sau pale,fragile,umflate,senzaţie de durere la mişcarea limbii,la care se adaugă şi căderea unuia sau mai multor dinţi sănătoşi.

Ce factori declanşează boala

Placa bacteriană este principalul factor determinant al parodontozei,dar există şi alţi factori care influenţează apariţia acestei boli. Printre aceştia se numără:

-Schimbările hormonale,precum cele care se produc în timpul sarcinii,pubertăţii,menopauzei şi menstruaţiei lunare,care determină sensibilitatea gingiilor.

-Tulburările metabolice,precum diabetul. Diabeticii sunt cei mai predispuşi la apariţia infecţiilor gingivale şi prezintă cel mai mare risc de dezvoltare a parodontozei.

-Bolile care interferează cu sistemul imunitar,precum cancerul sau SIDA.

-Unele medicamente,de exemplu cele care combat convulsiile sau anginele pot provoca o creştere anormală a ţesutului gingival.

-Obiceiurile dăunătoare,precum fumatul.

-Igiena orală precară.

-Antecedentele familiale de boli dentare.

Boala poate declanşa afecţiuni grave

Studiile în domeniu au scos la iveală că bărbaţii cu afecţiuni gingivale severe precum parodontoza prezintă un risc mai mare de a suferi de impotenţă,chiar de la vârste fragede. „Patru din cinci bărbaţi cu disfuncţie erectilă severă au suferit în trecut sau suferă de anumite boli gingivale.,spune medicul stomatolog,Andra Custură. „Mai mult,boala gingivală poate provoca,pe lângă disfuncţia erectilă,hipertensiunea arterială,diabetul şi bolile de inimă“.

Metode de prevenire

Boala paradontală poate fi evitată dacă îţi periezi dinţii de două ori pe zi,ca să înlături placa bacterienă de la suprafaţa lor. De asemenea,se recomandă utilizarea aţei dentare pentru înlăturarea resturilor alimentare dintre dinţi şi clătirea cavităţii bucale cu apă de gură antibacteriană. Ar trebui să renunţi la fumat,să eviţi situaţiile stresante,să adopţi o dietă echilibrată,care să întărească sistemul imunitar şi să tratezi scrâşnirea dinţilor (bruxism),în caz că suferi de această afecţiune.

Sfatul specialistului

44213285ef15f6bd6b70798f8b70028f jpg jpeg

Andra Custură,stomatolog – Clinica Andra Smile,Bucureşti

Tratamentul parodontozei constă în reataşarea gingiei de dinte,reducerea inflamaţiei,reducerea profunzimii buzunarelor parodontale şi reducerea riscului de infecţie. Opţiunile de tratament diferă în funcţie de stadiul bolii,de modul în care pacientul a răspuns la unele tratamente anterioare,dar şi de starea generală de sănătate. Opţiunile variază de la terapii non-chirurgicale,care controlează dezvoltarea bacteriilor,până la intervenţii chirurgicale. pentru a reface ţesuturile de susţinere.Recente

Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg
otet jpg
Click! pofta buna jpg
Cele mai bune alimente pentru rinichi  jpg
Maini tinand un pahar cu apa jpeg
haine  jpg
pliculețul de ceai  sursa   Shutterstock jpg
rozacee acid azelaic shutterstock 1498857530 jpg
Cum iti poate afecta consumul de alcool pielea  Sursa imagine Pixabay jpg
raceala, gripa, simptome jpg
Faci asta zilnic fara sa stii ca iti ia ani din viata  Sursa foto Pixabay jpg