Ce se întâmplă dacă uiţi să îţi schimbi tamponul?

1 72138 original jpg jpeg

În funcţie de fluxul menstrual şi de mărimea tamponului folosit, acesta trebuie schimbat la 3-6 ore, dar nu la mai mult de 8 ore. Totuşi, dacă eşti în zilele cu flux redus şi ai uitat să îţi schimbi tamponul, iată ce se întâmplă.

1. Uscăciune vaginală

Aceasta este una dintre problemele majore cu care se confruntă cele care folosesc un tampon pentru o perioadă mai lungă de timp (peste 8 ore). În această situaţie,ţesutul vaginal poate deveni foarte uscat,ceea ce poate duce la disconfort. Dacă aceasta este situaţia ta,lasă vaginul să „respire” o perioadă. Foloseşte în schimb absorbantele normale. De asemenea,poţi folosipuţin lubrifiant.

2. Apariţia unui miros neplăcut

Atunci când femeile uită tamponul prea mult timp,vaginul capătă un miros urât,uşor de recunoscut. Astfel,dacă mergi la ginecolog cu această problemă,el va şti,înainte să îi spui tu ceva,despre ce este vorba. Sângele în sine nu miroase,dar când intră în interactiune cu bacteriile corpului,se dezvoltă un miros neplăcut. Cu cât porţi un tampon mai mult timp,cu atât mai multe bacterii se vor aduna,şi cu atât mirosul va deveni mai greu.

3. O infecţie gravă

Probabil ai auzit despre sindromul de şoc toxic (TSS),o boală potenţial fatală cauzată de acumularea de bacterii,cauzate de purtarea unui tampon pe o perioadă lungă de timp. Totuşi,există doar aproximativ 1 până la 17 cazuri raportate la 100.000 de femei. Simptomele TSS includ febră,tensiune arterială scăzută şi pielea ca de găină. În cazul în care prezinţi oricare dintre aceste semne,discută cu medicul tău.

4. Scurgeri vaginale

Dacă ţii  un tampon mai mult de 12 ore,vei observa o scurgere vaginalăciudată. Pe lângă sângerările obişnuite în perioada menstruaţiei,mai apare o scurgere de culoare maronie.

5. Nimic altceva

În afară de senzaţia de anxietate şi de stresul cauzat de uitarea tamponului,ce se va mai întâmpla? Probabil nimic. Dacă au trecut doar 2-3 ore după cele maximum 8 ore recomandate,schimbă tamponul şi treci peste moment. În cazul în care a trecut mai bine de 1-2 zile (da,se poate întâmpla),mergi la ginecolog.  Acest ţi-ar putea prescrie un antibiotic preventiv.