Criza de bilă. Ce o declanşează şi ce regim trebuie să ţii

1 74045 original jpg jpeg

Cele mai întâlnite cauze pentru criza de bilă sunt stresul, oboseala şi mesele copioase cu prăjeli şi tocături. În majoritatea cazurilor, dacă asociezi oboseala cu mâncarea grea te poti confrunta cu o criză neplăcută şi destul de dureroasă.

Dacă te ştii şi cu bila „leneşă“,atunci şansele să-ţi vină de hac un meniu încărcat sunt foarte mari.

Ce rol are bila

Vezicula biliară,cunoscută ca fierea sau colecistul,este un organ în formă de pară,care este legat de ficat. Rolul ei este de a colecta secreţia externă hepatică,în urma procesului de digestie.

Criza de bilă se manifestă ca o tulburare funcţională sau de golire a veziculei. Cele mai frecvente simptome sunt durerile acute în partea dreaptă,starea de greaţă şi balonările.

De obicei,cu problemele bilei se întâlnesc gurmanzii. Mâncărurile grase,rântaşurile,alcoolul sunt principalele cauze care declanşează crizele de bilă.

Cauzele care declanşează criza de bilă:

-constipaţia; -diabetul zaharat; -dietele bogate în calorii; -scăderea bruscă în greutate; -un istoric familial de boli biliare (ereditatea); -femeile sunt predispuse,după naştere,să aibă bila „leneşă“ -afecţiuni cronice:boala inflamatorie intestinală,colita ulceroasă; -administrarea de medicamente hipocolesterolemiante şi imunosupresive; -trigliceridele mari,colesterol rău (LDL) crescut şi scăderea colesterolului bun (HDL); -tratamente cu estrogen şi cu anticoncepţionale (estrogenul poate ridica nivelul de colesterol din fiere).

Se ţine regim

După ce te odihneşti, dacă vrei să treci cu bine de criza de bilă, trebuie să urmezi o dietă strictă. Fără prăjeli,doar carne slabă fiartă,multe legume,ceaiuri,brânză de vaci slabă şi iaurt fără grăsimi.

De asemenea,este bine să consumi supe,legume fierte sau copte,peşte slab,carne de viţel sau de curcan,fiartă sau la grătar,fructe şi legume,brânză de vaci,urdă,iaurt şi lapte degresat.

Poţi calma criza de bilă cu leacuri naturiste

Ţii cu sfinţenie regimul alimentar recomandat de medic,dar trebuie să mai ştii că poţi ajuta bila şi cu remedii naturiste.

Ceaiurile de măceşe,de albăstrele,de mentă,flori de salcâm,gălbenele,păpădie,anghinare,cicoare,pelin,sunătoare ajută la evacuarea lichidului biliar.

Infuziile pentru criza de bilă se prepară astfel:la o linguriţă sau două cu plantă uscată şi pisată se adaugă o cană cu apă fierbinte. După ce laşi la infuzat timp de 5 minute,bea amestecul înainte de mesele principale.