Cum îţi controlezi fobiile

1 77822 original jpg jpeg

Se spune că de ce ţi-e frică, nu scapi niciodată. Trebuie să recunosc faptul că şi eu mă număr printre persoanele care se confruntă des cu fobii, prin urmare ştiu ce înseamnă să ţi se facă rău în spaţii înghesuite sau să îţi fie teamă de câini, fără niciun motiv plauzibil. Fobiile apar din senin şi pot dura toată viaţa, dacă nu ştii cum să le controlezi.

Fobia este o teamă exagerată, o stare de anxietate greu de controlat, faţă de un anumit obiect, vietate sau situaţie. Spre exemplu, oricât de ciudat ar părea, pentru unele persoane, clovnii şi păpuşile sunt la fel de înfricoşătoare precun şerpii şi păianjenii. Alţii se panichează numai la gândul zborului cu avionul, la ideea de a intra în ape adânci sau la gândul că ar putea rămâne singuri într-un loc necunoscut.

O alarmă falsă

Frica patologică se produce doar la nivelul subconştientului. Ea te face să reacţionezi în mod neobişnuit şi să simţi o teamă iraţională, pe care o conştientizezi înaintea blocajului. Mai exact, ştii că ţi-e frică să priveşti în gol de la înălţime, aşa că refuzi din start să încerci această experienţă. Din fericire, aceste emoţii aparent necontrolabile, care îţi pot complica stilul de viaţă, pot fi stăpânite.

De regulă, apar în copilărie

Copilăria este perioada în care experienţele personale pot avea un impact emoţional major asupra ta. Dacă ţi s-a întâmplat să treci prin experienţe traumatizante şi suferit mult de pe urma lor, poţi avea parte de fobii care să te urmărească toată viaţa. Pentru a te vindeca, este foarte important să conştientizezi cauza lor şi să încerci să o îndepărtezi.  

Mai mult decât o frică obişnuită

Poţi numi teamă senzaţia de gol în stomac când avionul întâmpină turbulenţe sau eşti la ultimul etaj al unui bloc şi ai un moment de ezitare, până să te bucuri de peisaj. În schimb, dacă ai o fobie, refuzi din start o excursie în altă ţară, unde trebuie să ajungi cu avionul, de teamă să nu se prăbuşească. Frica excesivă îţi limitează libertatea. Cu cât îi acorzi mai multă atenţie, cu atât ea va deveni mai prezentă în viaţa ta. Îţi dai seama că este neîntemeiată, dar totuşi o simţi. Alege să îţi înfrunţi teama şi să scapi de ea. Poţi încerca acasă următorul exerciţiu: în fiecare zi, închide ochii pentru câteva secunde şi imaginează-ţi lucrul de care îţi este frică, până când simţi că reuşeşti să deţii controlul asupra situaţiei. După un timp, vei vedea că imaginea neplăcută se transformă într-una obişnuită, care nu mai provoacă teamă. În schimb, dacă ai pierdut lupta cu anxietatea, e mai bine să ceri ajutor specializat la un psiholog.

Femeile, mai fricoase?

Fiindcă sunt mai emoţionale, se spune că femeile au tendinţa de a se speria mult mai uşor decât bărbaţii. Cele mai multe frici sunt de ordin psihologic şi se manifestă prin teamă, reţinere sau refuz. Femeile sunt mai empatice, aşadar pot fi afectate cu uşurinţă de ce li se întâmplă în jur.

Ştiai că...

...termenul de fobie provine din limba greacă, de la „phobos“, care însemna spaimă?

... nomofobia sau teama de a nu avea telefonul mobil este una dintre fobiile moderne, care afectează mai mult de jumătate din tineri?



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg