Cum poţi preveni osteoporoza încă de la 20 de ani

1 71862 original jpg jpeg

La 20 şi ceva de ani poţi avea foarte multe planuri: să termini o facultate, să te ocupi de carieră, să îţi întemeiezi o familie. Deci e de înţeles că prevenirea osteoporozei nu este pe lista ta de priorităţi. Totuşi, poţi face câteva modificări inteligente ale stilului de viaţă, care te vor ajuta mai târziu.

Cum poţi preveni osteoporoza şi ce este ea?

Când suntem tineri,ţesutul osos este în permanenţă resorbit şi regenerat prin schimbarea constantă a structurii sale,astfel încât este uşor să contribui la întărirea scheletului. Dar,pe măsură ce îmbătrânim,acest proces încetineşte,iar ţesutul osos se pierde mai repede decât este construit unul nou. Pentru unii oameni,această deteriorare face ca oasele să devină deosebit de fragile şi poroase-afecţiunea purtând numele de osteoporoză. Persoanele cu această boală sunt mai predispuse la ruperea oaselor,în special din şolduri şi din încheieturile mâinilor şi pot experimenta,de asemenea,durere,mobilitate limitată şi postură încovoiată.

Cum poţi preveni osteoporoza? Femeile sunt cel mai afectate

Osteoporoza poate afecta atât bărbaţii,cât şi femeile,la vârste diferite,dar cel mai predispuse sunt femeile care au trecut prin menopauză. Nivelul de estrogen scade în timpul menopauzei,iar experţii cred că hormonul ajută la menţinerea densităţii osoase. Vestea cea bună este că există o mulţime de lucruri pe care le poţi face la 20 de ani pentru a consolida oasele şi pentru a reduce riscul de a avea osteoporoză mai târziu.

Cum poţi preveni osteoporoza? Fii activă!

Să fii activă este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face pentru sănătatea oaselor. „S-a dovedit că activitatea fizică are efecte benefice asupra sănătăţii oaselor”,spune dr. Adimoolam. Potrivit unui studiu de la Universitatea Brigham Young,exerciţiile care implică sărituri sunt cel mai indicate,acestea pot îmbunătăţi semnificativ densitatea minerală osoasă la femeile aflate la premenopauză.

Cum poţi preveni osteoporoza? Adoptă un regim de viaţă sănătos

Calciul şi vitamina D sunt foarte importante pentru sănătatea oaselor,de aceea este recomandat să consumi zilnic alimente bogate în calciu,cum ar fi produsele lactate,dar şi varza creaţă,migdalele şi portocalele. Alimentele bogate în vitamina D includ somon şi alte soiuri de peşte gras,ouă şi cereale fortificate. Alte alimente bune pentru oase:banane (potasiu poate ajuta la creşterea rezistenţei osoase prin reducerea resorbţiei),prune (vitamina K poate promova sănătatea oaselor),şi ulei de măsline (acesta conţine un compus numit oleuropein,care ar putea preveni pierderea de masă osoasă).

Cum poţi preveni osteoporoza? Ai grijă la greutate

Femeile subponderale sunt expuse riscului de a dezvolta osteoporoză mult mai devreme,decât cele normoponderale.  De asemenea,cercetările recente de la Harvard au descoperit că femeile supraponderale,aflate în premenopauza,care au avut probleme cu grăsimea de pe abdomen,au densitatea osoasă scăzută.



Recente

detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg