Cum poţi preveni osteoporoza încă de la 20 de ani

1 71862 original jpg jpeg

La 20 şi ceva de ani poţi avea foarte multe planuri: să termini o facultate, să te ocupi de carieră, să îţi întemeiezi o familie. Deci e de înţeles că prevenirea osteoporozei nu este pe lista ta de priorităţi. Totuşi, poţi face câteva modificări inteligente ale stilului de viaţă, care te vor ajuta mai târziu.

Cum poţi preveni osteoporoza şi ce este ea?

Când suntem tineri,ţesutul osos este în permanenţă resorbit şi regenerat prin schimbarea constantă a structurii sale,astfel încât este uşor să contribui la întărirea scheletului. Dar,pe măsură ce îmbătrânim,acest proces încetineşte,iar ţesutul osos se pierde mai repede decât este construit unul nou. Pentru unii oameni,această deteriorare face ca oasele să devină deosebit de fragile şi poroase-afecţiunea purtând numele de osteoporoză. Persoanele cu această boală sunt mai predispuse la ruperea oaselor,în special din şolduri şi din încheieturile mâinilor şi pot experimenta,de asemenea,durere,mobilitate limitată şi postură încovoiată.

Cum poţi preveni osteoporoza? Femeile sunt cel mai afectate

Osteoporoza poate afecta atât bărbaţii,cât şi femeile,la vârste diferite,dar cel mai predispuse sunt femeile care au trecut prin menopauză. Nivelul de estrogen scade în timpul menopauzei,iar experţii cred că hormonul ajută la menţinerea densităţii osoase. Vestea cea bună este că există o mulţime de lucruri pe care le poţi face la 20 de ani pentru a consolida oasele şi pentru a reduce riscul de a avea osteoporoză mai târziu.

Cum poţi preveni osteoporoza? Fii activă!

Să fii activă este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face pentru sănătatea oaselor. „S-a dovedit că activitatea fizică are efecte benefice asupra sănătăţii oaselor”,spune dr. Adimoolam. Potrivit unui studiu de la Universitatea Brigham Young,exerciţiile care implică sărituri sunt cel mai indicate,acestea pot îmbunătăţi semnificativ densitatea minerală osoasă la femeile aflate la premenopauză.

Cum poţi preveni osteoporoza? Adoptă un regim de viaţă sănătos

Calciul şi vitamina D sunt foarte importante pentru sănătatea oaselor,de aceea este recomandat să consumi zilnic alimente bogate în calciu,cum ar fi produsele lactate,dar şi varza creaţă,migdalele şi portocalele. Alimentele bogate în vitamina D includ somon şi alte soiuri de peşte gras,ouă şi cereale fortificate. Alte alimente bune pentru oase:banane (potasiu poate ajuta la creşterea rezistenţei osoase prin reducerea resorbţiei),prune (vitamina K poate promova sănătatea oaselor),şi ulei de măsline (acesta conţine un compus numit oleuropein,care ar putea preveni pierderea de masă osoasă).

Cum poţi preveni osteoporoza? Ai grijă la greutate

Femeile subponderale sunt expuse riscului de a dezvolta osteoporoză mult mai devreme,decât cele normoponderale.  De asemenea,cercetările recente de la Harvard au descoperit că femeile supraponderale,aflate în premenopauza,care au avut probleme cu grăsimea de pe abdomen,au densitatea osoasă scăzută.Recente

ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica  Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil  sursa   Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange  jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii  Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg