Cum previi cancerul de sân

1 61363 original jpg jpeg

Înaintarea în vârstă, antecedentele din familie şi modificările genetice sunt doar câteva dintre cauzele apariţiei cancerului la sân. Deşi nu există metode prin care să poată fi prevenită în totalitate apariţia bolii, se pot lua măsuri care să ducă la scăderea factorilor de risc.

1 din 8 femei riscă să se îmbolnăvească de cancer mamar,numai în România înregistrându-se anual aproximativ 10 mii de noi cazuri. Lipsa de informare face ca femeile să ajungă la doctor doar atunci când boala este în stadiu avansat,iar şansele de vindecare sunt mai reduse. Întrucât cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer în rândul reprezentantelor sexului frumos,este recomandat să ştii din timp dacă eşti predispusă acestei boli,dar şi ce măsuri trebuie să iei pentru a o preveni sau a o descoperi din stadii incipiente.

Ce te predispune

S-a constat că cele mai multe cazuri de cancer mamar apar la femeile peste 50 de ani,însă sedentarismul,kilogramele în plus şi obiceiul de a fuma sau de a bea alcool scad la 40 de ani vârsta la care se pot dezvolta celulele canceroase. De asemenea,cele care au avut prima menstruaţie înainte de 12 ani sau au intrat la menopauză după 55 de ani au un risc mai crescut de a face cancer de sân. Probabilitatea ca boala să apară creşte cu 20% şi în cazul femeilor care au urmat o terapie hormonală pentru a diminua simptomele neplăcute ale menopauzei.

Analize necesare

Controlul anual al sânilor prin palpare este obligatoriu pentru orice femeie,indiferent de vârstă. Acesta se poate realiza de către medicul ginecolog,dar lunar îţi poţi face o autopalpare acasă pentru a depista eventuale mici modificări ce pot apărea la nivelul sânilor. Dacă ai sub 40 de ani este recomandat ca o dată pe an să-ţi faci o ecografie mamară,iar dacă ai peste 40 de ani o mamografie. Un alt mod de a depista din timp riscul de a face cancer de sân este identificarea mutaţiile genetice. Gena BRCA 1 poate fi moştenită de la unul dintre părinţi şi creşte probabilitatea de a dezvolta cancer mamar. Identificarea genei permite monitorizarea mai atentă a eventualelor modificări de la nivelul sânilor.

 Prezenţa genei BRCA 1 nu declanşează automat şi cancerul mamar,unele femei putând fi doar purtătoare.

Tratament preventiv

Conform rezultatelor unui studiu realizat de către Societatea Americană pentru Prevenirea Cancerului la Sân,anumite substanţe,cum este tamoxifenum,scad riscul de apariţie a cancerului mamar. Tamoxifenum se găseşte în anumite medicamente şi împiedică hormonii de estrogen să ajungă în celulele sânilor,iar în lipsa acestora celulele canceroase nu se mai pot dezvolta. Acest tratament este recomandat în special femeilor care au un risc crescut de a face cancer mamar şi care au trecut de menopauză,dar acesta se face doar la recomandarea şi sub atenta supraveghere a medicului specialist.

Sfatul specialistului

Dr.Gabriel Cristian Viişoreanu

 Medic specialist chirurgie generală cu competenţă în ecografie de sân,Hyperclinica Medlife

Cancerul mamar poate fi diagnosticat precoce,în stadii incipiente,atunci când programele de evaluarea a sănătăţii funcţionează la nivel naţional. Prevenţia primară depistează pacientele înainte de declanşarea bolii,scopul principal reprezentându-l diminuarea incidenţei prin identificarea şi suprimarea factorilor de risc.

Dintre aceştia enumerăm:factori genetici,factori hormonali,factori de mediu,factori fizici/chimici,  modul de viaţă şi obiceiurile alimentare.Scopul evaluării este scăderea morbidităţii şi/sau a mortalităţii în rândul populaţiei,prin detecţia timpurie a bolii la cei fără simptome.

Citeşte şi:

Diete care previn cancerul

Cum poţi scădea riscul de cancer de col uterin