Cum recunoşti anevrismul cerebral
A.B., mamă a doi copii, avea, de două zile o cumplită durere de cap. ”Simţea că-i explodează capul“, povestea soţul ei mai târziu. Odată cu acea cumplită durere de cap, A.B. avea gâtul înţepenit, o senzaţie de furnicături pe faţă şi fotofobie. Durerea de cap a durat câteva ore şi apoi s-a mai atenuat pentru o zi sau două. A.B. nu s-a dus la medic, pentru c-a zis că n-are timp. „Unul dintre lucrurile care mă frământă este de ce nu ne-a pus pe gânduri acea durere de cap? La ce ne-om fi gândit? Ţ. Soţul lui A.B. şi-a dat seama că oamenii ştiu foarte puţine lucruri despre anevrism şi despre semnele care-l anunţă. E inadmisibil să nu ştim lucruri importante despre asta.
Luna trecută, un studiu dat publicităţii pomenea de faptul că 90% dintre oameni nu au habar ce este un anevrism.
Elemente de bază
Anevrismul e o slăbiciune a unui vas de sânge din creier. În timp ce sângele curge prin creierul tău, acea slăbiciune îi permite vasului de sânge să împingă tot mai mult şi mai mult înspre exterior, până când acesta formează o umflătură. Ca un balon umflat peste măsură, vasul lasă să se scurgă sânge în ţesuturile înconjurătoare din creier. Mulţi oameni se descurcă zile întregi cu anevrismul, fără să aibă habar de ce se-ntâmplă, la propriu, în capul lor. Bineînţeles, până în momentul în care acea umflătură se sparge. Din datele specialiştilor, 6-9% din populaţia lumii poate să trăiască mai multe zile cu un anevrism, fără să ştie că-l are. Mai ales că unele anevrisme nu rezultă în rupturi de artere.
Ce se întâmplă în timpul unei rupturi
Nu e ca şi cum sângele ţâşneşte în exterior, asta se poate întâmpla câteva secunde, dar apoi se formează un dop de trombocite. Unii pacienţi pot să aibă scurgeri mai mici de sânge cu zile sau chiar săptămâni înainte să apară o ruptură masivă de arteră. Sângele scurs exercită o presiune crescută în creier. Dar chiar şi micile cantităţi de sânge scurse pot fi foarte enervante pentru creier. De asemenea, se mai poate întâmpla ca aceste rupturi să direcţioneze sângele înspre alte părţi ale creierului şi, astfel, să fie nevoie de o cantitate nouă de sânge pentru partea neirigată suficient.
Simptomele cele mai frecvente
Atât presiunea cât şi lipsa sângelui pot să ducă repede la inconştienţă şi moarte. 30-50% dintre pacienţi mor la puţină vreme după ce s-a produs un anevrism.
Cel mai obişnuit semnal este durerea de cap – cea mai urâtă durere de cap din viaţa ta. Oamenii o resimt ca şi cum ar fi fost loviţi de o sabie de lumină. Durerea poate fi însoţită de gât înţepenit şi sensibilitate la lumină, furnicături la nivelul feţei. Alţi pacienţi aud un zgomot ca de glonţ sau un bubuit, atunci când se întâmplă ruptura.
Se mai resimt frisoane, slăbiciune în membre, vedere înceţoşată, oboseală extremă.
Dar o durere îngrozitoare, bruscă este semnătura infailibilă a unui anevrism. Durerea poate fi oriunde sau peste tot, dar pacienţii o descriu ca fiind concentrată în spatele ochilor.
Ce ai putea să faci
Dacă tu sau cineva pe care-l ştii are aceste simptome, sună imediat la numărul de urgenţă 112. Există câteva proceduri diferite pe care medicii le pot aplica pentru a uşura presiunea intracraniană cauzată de un anevrism de acest tip. Creierul e un organ foarte sensibil. Chiar dacă un pacient trăieşte şi primeşte tratament adecvat, o treime dintre pacienţi mor. Dar celelalte două treimi se întorc la viaţa normală.