Cum să ţii sub control tensiunea arterială

1 61860 original jpg jpeg

Faptul că ai hipertensiune arterială nu trebuie să te împiedice să te bucuri din plin de ce are sezonul cald să-ţi ofere. Un specialist în cardiologie îţi spune ce destinaţii să alegi când pleci în concediu, ce e bine să mănânci, ce sporturi poţi să faci şi ce să ai în trusa de urgenţă.

Tensiunea arterială (TA) reprezintă presiunea exercitată de coloana de sânge asupra peretelui vascular,în timpul contracţiei şi relaxării ritmice a inimii. Presiunea este maximă atunci când inima se contractă – este aşa-numita presiune „sistolică“ – şi minimă atunci când muşchiul cardiac se relaxează,între două bătăi ale inimii,purtând denumirea de „diastolică“.

Presiunea arterială se măsoară în milimetri coloană de mercur,mm Hg. Când ţi se ia tensiunea,ţi se comunică o valoare alcătuită din două grupuri de cifre,spre exemplu 120/80 mm Hg (sau „12 cu 8“,cum ai auzit de atâtea ori). Prima valoare indică presiunea sistolică,a doua – pe cea diastolică.

Eşti hipertensivă atunci când presiunea arterială creşte,ca urmare a măririi efortului de pompare a inimii sau a compresiei vaselor sangvine. În general,un specialist va considera că eşti hipertensivă atunci când înregistrezi,în stare de repaus,o presiune arterială de peste 140 mm Hg/90 mm Hg.

Mergi la doctor când pleci din oraş

Dacă eşti hipertensivă,de mare ajutor îţi sunt vacanţele active în care,pe lângă odihnă şi relaxare,poţi practica şi o activitate fizică. Atenţie însă! Oricât ai fi de tentată să-ţi faci de cap,nu uita de sănătate. „E bine ca,înaintea plecării într-o călătorie sau înaintea practicării unei activităţi fizice mai intense,să faci o vizită la medicul cardiolog,pentru un control care să stabilească schema de tratament adecvată“,spune dr. Mihaela Mărculescu,medic specialist în cardiologie. Tot doctorul îţi va recomanda şi un regim alimentar adecvat.

Optează pentru un meniu sănătos

Vara,şi mai ales în concediu,tentaţiile culinare sunt mari,prin urmare ai grijă la greutate. Nu-ţi pune în farfurie mâncăruri bogate în grăsimi. Dă prioritate legumelor,fructelor şi lactatelor degresate. Evită alimentele cu conţinut crescut de sare:murături,brânzeturi sărate,conserve. Şi nu uita să te hidratezi!

Din cauza căldurii şi a transpiraţiei,organismul pierde apă,la procesul acesta adăugându-se efectul medicaţiei antihipertensive,de tipul vasodilatatoarelor şi al diureticelor. „Bea aproximativ doi litri de lichide pe zi:apă plată,sucuri de legume sau fructe,ceaiuri de plante – rozmarin,ginseng,trandafir“,recomandă dr. Mărculescu. Atenţie! Nu exagera cu băuturile alcoolice! Sunt sărace în substanţe nutritive şi bogate în calorii.

Fă multă mişcare!

„Antrenamentul fizic este un adevărat medicament pentru hipertensivi“,spune dr. Mărculescu,„dar acesta trebuie susţinut în timp,pentru că întreruperea exerciţiilor pe o perioadă mai lungă duce la creştera tensiunii arteriale la valorile de dinainte.“

Medicul este cel care îţi poate recomanda cea mai potrivită activitate fizică.„La efort,valoarea tensiunii arteriale se corelează cu frecvenţa cardiacă şi mai puţin cu intensitatea efortului. De aceea,este bine ca,înaintea practicării activităţii fizice,pacientelor cu hipertensiune să li se facă un test EKG de efort,pentru a se vedea reactivitatea aparatului cardiovascular.“

În funcţie de frecvenţa cardiacă maximă (FC max),care s-a calculat la testul de efort,se poate stabili aşa-numita frecvenţă cardiacă de lucru (60-80% din FC max),pe care pacienta o poate atinge,fără riscuri,atunci când desfăşoară activităţi fizice.

Sporturi recomandate

Este bine să faci mişcare dimineaţa sau seara,ca să eviţi căldura excesivă şi razele puternice ale soarelui.  Ai voie să practici:Mersul simplu,plimbarea,mersul nordic (mersul în pas vioi,ajutându-te în acelaşi timp de două beţe de schi,ca să pui şi braţele în mişcare)Alergarea uşoarăÎnotul în apă caldăExerciţiile de respiraţieCălăriaSporturile colective – tenis,ping-pong,volei,baseball,baschet şamd – doar dacă nu sunt contra cronometru sau de competiţieMai poţi beneficia şi de diverse metode de relaxare,de genul reflexoterapie sau masaje

Bine de ştiut

Nu practica înotul dacă tensiunea arterială este mai mare de 180/100 mm Hg,  dacă ai insuficienţă cardiacă severă sau ai suferit un infarct miocardic recent,ai tulburări de ritm sau valvulopatii severe (afectări ale valvelor inimii).

Ai voie să te duci la mare numai dacă ai hipertensiune uşoară,evitând lunile iulie-august.

Înotul în apa mării e permis doar până la ora 10.00!

Aşteaptă să treacă trei ore de la masă pentru a te avânta în valuri.Recente

hygge jpg
meniu restaurant jpg
detergent lichid de vase jpg
nas infundat pe timpul noptii jpg
Tiramisu cu ceai matcha si kiwi  Sursa foto shutterstock 2287226011 jpg
dieta, creier, longevitate jpg
femeie fericita la birou jpg
Exercitiul simplu de Pilates care te ajuta sa slabesti  Sursa foto shutterstock 1922215715 jpg
Cafea cu pulbere de ciuperci medicinale  Sursa foto shutterstock 1453768808 jpg
Mini pizza rapida  Sursa foto shutterstock 351620420 jpg
crampe musculare jpg
culorile verii 2024 jpg
clickpentrufemei ro (8) jpg
3fYsLk00mMlZ009 SY0PoAAC7DQ Bd6KMwgrGLMAOi9X2fWgxhNf Yx5hyQH4tiLK5cc1YbNiIDh73VtLjYRNDRgjf1CJ8XoPA5vluitqBRefoH43N8UU39rMUMD5YfUCpp3r5uDwKY tQNsuI6oSj8
Uite aici top 3 idei de activități pe care le poți face alături de prietena ta cea mai bună într o sâmbătă după amiaza jpg
Top 5 locatii extraordinare de nunta pentru momentul tau de basm jpg
kl jpg
Rulou cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1381752479 jpg
curatarea castilor  jpg
udarea florilor jpg