Cum ţii colesterolul în frâu

1 72099 original jpg jpeg

Colesterolul din organism provine din două surse: cel extern, pe care îl găsim în alimente, şi cel intern, care este sintetizat în ficat. Singurele alimente care conţin colesterol sunt cele de origine animală, iar cantitatea de colesterol este cu atât mai mare cu cât produsul este mai gras.

Anumite alimente te ajută să ţii sub control nivelul colesterolului „rău”.

Nuci,ca gustare

Dacă vrei să scazi valorile colesterolului nociv,nu trebuie să devii vegetarian,ci doar să fii mai ponderat. Poţi reduce numărul porţiilor de carne,înlocuindu-le cu preparate din soia,bogate în proteine şi în fibre solubile.

Renunţă la alimentele tip fast-food,inclusiv la chipsuri şi la produsele de patiserie,care sunt făcute cu grăsimi vegetale saturate,periculoase. Îţi va fi mai uşor să scazi cantitatea de produse grase din alimentaţie dacă vei consuma,între mese,seminţe şi fructe uscate de tipul nucilor şi migdalelor. Acestea conţin uleiuri nesaturate şi proteine,care vor creşte senzaţia de saţietate.

Consumă peşte săptămânal

Şi peştele conţine colesterol,dar în cantităţi mult mai mici decât restul produselor de origine animală. În plus,este bogat în acizii graşi Omega 3 şi Omega 6,care ajută la menţinerea unui nivel scăzut de colesterol „rău” în sânge.Acesta este doar unul dintre efectele benefice pe care le au asupra organismului două-trei mese de peşte pe săptămână. Aceşti acizi se găsesc şi în seminţe,cum ar fi cele de in,şi se pot consuma şi sub formă de suplimente alimentare.

Fructe şi legume,zilnic

Fructele şi legumele scad colesterolul prin pectină şi prin fibre,care favorizează eliminarea grăsimilor odată cu scaunul. Bogate în fibre sunt şi cerealele integrale şi orezul brun. În plus,aceste alimente cresc saţietatea,astfel că pot constitui o masă bogată şi sănătoasă.

Dacă incluzi în alimentaţie salata verde,  nu vei mai avea probleme din pricina colesterolului „rău“ peste valorile normale. Mai mult,te ajută şi să slăbeşti,pentru că induce senzaţia de saţietate repede şi o menţine mai multe ore. Şi roşiile sunt excelente în lupta cu colesterolul mărit,pentru că sunt bogate în licopen,substanţă care acţionează ca şi medicamentele anticolesterol. Este recomandat să consume în fiecare zi aproximativ 200 de grame de roşii,de preferat în salate,ca să nu îşi piardă proprietăţile.

Atenţie la grăsimi şi la zahăr!

Ca să ţii sub control nivelul colesterolului,trebuie să eviţi unele alimente. De exemplu,alimentele vegetale conţin grăsimi saturate,care se transformă la nivelul ficatului în colesterol.

Astfel de grăsimi se găsesc în margarină şi în uleiurile de palmier şi de cocos. Poţi deosebi grăsimile saturate de cele nesaturate prin faptul că primele se solidifică atunci când sunt congelate,iar cele sănătoase rămân lichide. Şi zahărul în exces devine colesterol în ficat!

INFO

Morcovii au un conţinut ridicat de betacaroten,un antioxidant care ţine sub control nivelul colesterolului,ca şi lămâile.