De ce ai hipertensiune şi cum o ţii în frâu

1 72665 original jpg jpeg

Una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate peste tot în lume, hipertensiunea arterială este o boală care evoluează în tăcere. Dacă nu este tratată, poate duce la complicaţii fatale, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Ştiai căaproximativ 40% dintre români suferă de tensiune arterială mărită,conform datelor colectate la nivel naţional? Îngrijorător este că mulţi nu ştiu că o au,prin urmare nu ţin sub control afecţiunea şi prezintă risc să experimenteze boli cardiace care duc la deces.

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că 30% dintre bărbaţi şi una din două femei cu vârsta cuprinsă între 65 şi 75 de ani suferă de hipertensiune. Afecţiunea,însă,nu „atacă“ doar persoanele în vârstă. Din cauza stilului de viaţă stresant şi nesănătos,tot mai mulţi tineri au această boală.

 „Hipertensiunea arterială reprezintă o creştere a valorilor tensiunii arteriale peste limita normală,bazată pe media dintre cel puţin două determinări ale valorilor tensiunii arteriale“,spune medicul Alina Lemeni,specialist cardiolog la Elit Medical,Bucureşti.

Cauzele afecţiunii

Tensiunea arterială (TA) reprezintă presiunea pe care sângele o exercită asupra pereţilor vaselor de sânge. Care este valoarea normală a tensiunii arteriale?

Conform medicilor,aceasta se situează sub 130/80 mmHg,cu valori la graniţa normalului de 130-139/85-89 mmHg. De cele mai multe ori nu se poate preciza exact cauza instalării bolii,pentru că sunt mai mulţi factori care favorizează apariţia ei:ereditatea,aportul crescut de sare,fumatul,alcoolul,sedentarismul,diabetul zaharat şi obezitatea.

Simptomele trec adesea neobservate

Adesea,oamenii nu ştiu că au boala,pentru că nu se manifestă prin simptome clare,şi o depistează târziu. Creşterea tensiunii poate debuta cu dureri de cap,în special dimineaţa,ameţeli,tulburări de vedere şi ţiuit în urechi. Oboseala,nevoia frecventă de a urina,palpitaţiile,sângerările nazale,crampele,nervozitatea sunt şi ele simptome posibile. Diagnosticul,însă,este pus numai după controale de rutină şi investigaţii medicale.

Presiunea arterială sistolică peste 140 mmHg şi presiunea diastolică peste 90 mmHg predispun la risc de 3 ori mai mare de a suferi de infarct miocardic,de 5 ori mai mare de a dezvolta insuficienţă cardiacă şi de 8 ori mai mare de a avea accident vascular cerebral.

Valorile normale ale tensiunii arteriale se situează între 120/80 – 140/90 mmHg.

Cum se pune diagnosticul

Valorile tensiunii arteriale diferă pe parcursul zilei,din cauza unor factori diverşi,precum starea emoţională sau nivelul de activitate fizică. De aceea,medicul poate efectua mai multe măsurători. Dacă există suspiciunea de hipertensiune,pacientul trebuie să-şi monitorizeze periodic tensiunea,acasă. Indiferent de aparatul folosit,se recomandă respectarea următorilor paşi:

-măsurarea tensiunii se face după un repaus de câteva minute,în poziţia culcat,la mâna dreaptă şi stângă,apoi în poziţia în picioare,după câteva secunde de la schimbarea poziţiei.-se evită fumatul şi consumul de băuturi,şi nu se face efort cu o jumătate de oră înainte de măsurătoare.-nu se iau înainte medicamente pentru inimă.-se ţine braţul la nivelul inimii.

-tensiunea se ia la ambele braţe. Dacă sunt diferenţe,valoarea mai mare se ia în considerare.

Atenţie la complicaţii!

Netratată,hipertensiunea arterială produce complicaţii,uneori fatale. Dintre organele cel mai des afectate sunt rinichii(poate apărea insuficienţa renală cronică),inima(risc de cardiopatie ischemică,aritmii,insuficienţă cardiacă),vasele cerebrale(risc de accident vascular cerebral).

De asemenea,hipertensiunea agravează alte boli,precum diabetul zaharat. „Odată cu diagnosticarea hipertensiunii arteriale,se impune şi evaluarea organelor ţintă,adică a celor cu risc mare de afectare secundară“,afirmă cardiologul Alina Lemeni.

Poţi să previi boala

Dacă ai un stil de viaţă sănătos,poţi preveni hipertensiunea. „În acest sens,ar trebui monitorizată valoarea tensiunii arteriale la intervale regulate de timp. De asemenea,trebuie stabilit un regim de viaţă sănătos,evitându-se excesul de sare şi de grăsimi saturate.

Totodată,prin renunţarea la fumat,menţinerea sub control a greutăţii,practicarea unui sport,precum şi tratamentul prompt al altor afecţiuni care pot determina sau agrava hipertensiunea-diabetul zaharat,dislipidemia,bolile renale etc-,se poate stopa apariţia bolii“,precizează medicul Alina Lemeni.

Idei clickpentrufemei

·        Slăbeşte. De regulă,scăderea în greutatea determină reducerea valorilor tensiunii arteriale.

·        Schimbă stilul de viaţă şi alimentaţia.E bine să introduci în alimentaţie fibrele şi să reduci cât mai mult consumul de grăsimi saturate. S-a observat că,dacă limitezi consumul de grăsimi,poţi scădea cu 10% valorile tensiunii arteriale.

·        Renunţă la alcool.Dacă elimi complet alcoolul din dietă,pe lângă faptul că scad considerabil riscurile de a suferi de complicaţii la inimă,te bucuri şi de alte beneficii,cum ar fi cele care ţin de sănătatea ficatului.

·        Fă exerciţii fizice moderate şi regulate.În fiecare zi mergi cel puţin 15 minute pe jos sau fă plimbări scurte în parc dimineaţa şi seara. Exerciţiul fizic scade tensiunea arterială şi aduce numeroase schimbri favorabile asupra psihicului şi a stării generale de sănătate.

·        Dacă îţi monitorizezi tensiunea arterială la domiciliu,alege dispozitivele care se aplică la braţ,nu la încheietura mâinii.  



Recente

ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg