De ce să nu iei niciodată pastile fără apă

1 72705 original jpg jpeg

Cu siguranţă ţi s-a întâmplat, cel puţin o dată, să iei un medicament fără apă, fie pentru că erai prea grăbit, fie pentru că nu ai avut o sticlă de apă în apropriere. Specialiştii avertizează că acest obicei este foarte periculos şi că poate pune viaţa în pericol.

Administrarea unui medicament cu apă este important nu numai pentru că uşurează procesul de înghiţire,ci pentru că previne ca pilula să se blocheze în esofag,ceea ce poate provoca mai mult decât un disconfort. „Medicamentele care rămân blocate în esofag sunt foarte susceptibile să provoace inflamaţii şi iritaţii“,spune Jennifer Caudle,medic american.

Blocarea unui medicament în esofag are consecinţe grave

Este posibil ca blocarea unui medicament în esofag să cauzeze o serie de simptome,de arsuri la stomac şi dureri în piept până la esofagită sau chiar sângerări.

Deoarece nu există nervi în unele părţi ale esofagului,simptomele nu debutează imediat,motiv pentru care nu-ţi poţi da seama imediat că un medicament a rămas blocat în esofag. Unii oameni experimentează dureri în piept sau un sentiment similar cu arsuri la stomac. Au fost şi cazuri când medicamentele care au rămas blocate în esofag au erodat ţesutul delicat al esofagului,cauzând sângerări dureroase,hemoragie,găuri sau deshidratare severă,toate acestea având consecinţe foarte grave.

Citeşte şi:Alcoolul şi medicamentele:asocieri nepermise

Ce medicamente sunt mai pericolase

Un studiu publicat în „Turkish Journal of Gastroenterology“ arată că aproape orice fel de medicament poate provoca ulcer la nivelul esofagului,dar,potrivit cercetătorilor,câteva medicamente pot provoca daune semnificative atunci când se blochează în esofag,inclusiv medicamente care tratează osteoporoza,antibioticeleşi antianalgezicele.

Un chirurg de la Morristown Memorial Hospital din New Jersey a povestetit în cadrul unui interviu că un jucător de fotbal obişnuia să ia antianalgezice fără să consume apă înainte de fiecare joc şi a dezvoltat pe esofag găuri,din cauza blocării acestor medicamente. Suplimentele de vitamina C şi fier sunt la fel de problematice.

Citeşte şi:Ce medicamente să nu combini niciodată

Pentru a evita complicaţiile periculoase atunci când luăm pastile,este întotdeauna bine să le înghiţim cu apă. Recomandat este ca pastilele să fie luate când stăm în picioare sau în şezut,niciodată culcat.