De ce scrâşnim din dinţi: cauze şi tratament

1 82516 original jpg jpeg

Bruxismul este o parafuncţie a aparatului masticator caracterizată prin scrâşnirea, frecarea sau încleştarea dinţilor, în timpul nopţii sau în timpul zilei, în mod conştient sau nu. Deoarece provoacă disconfort, durere şi distruge dentiţia, este important să cunoşti cum poate fi prevenit şi tratat.

Cum îţi poţi da seama că ai bruxism?Dr. Jona Yousif - doctor în estetică facială şi dentară: Dacă vorbim despre bruxismul care apare în timpul somnului, există un prim semn. Pacienta se trezeşte dimineaţa cu o durere la nivelul articulaţiilor, numită ATM – articulaţia temporo-mandibulară, are faţa obosită, iar trăsăturile par mai înăsprite ca de obicei. În plus, simte o foarte mare greutate când deschide gura. Acestea sunt principale semne care apar Deseori, partenerul de viaţă poate fi cel care depistează bruxismul, deoarece aude cum persoana scrâşneşte dinţii în timpul nopţii, sunetul fiind unul puternic. De aceea, în multe cupluri această problemă poate crea reale conflicte. Un alt semn, dar de care îţi poţi da seama în timp, spre deosebire de celelalte, este micşorarea dimensiunii dinţilor şi eroziunea smalţului. De ce este periculos? Dr. Jona Yousif: Este periculos din cauza motivelor menţionate anterior, dar şi pentru că strică muşcătura. Bruxismul nu apare la un dinte, ci la întreaga dantură, consecinţa fiind dinţii tociţi. În cazurile grave, medicul dentist este obligat să scoată nervii dentari, deoarece pacientul se trezeşte şi cu o durere acută, ca apoi să îmbrace dinţii, pentru a-şi recăpăta forma iniţială. Cum trebuie procedat când pacientul află care are bruxism? Dr. Jona Yousif: La început, putem să rezolvăm totul cu ajutorul gutierelor, realizate special, din plastic dur, pe care pacientul le poartă pe timpul nopţii pe o singură arcadă, cea superioară sau cea inferioară. Deoarece gutiera este realizată dintr-un plastic gros, rămâne o distanţă între partea de sus şi partea de joc şi atunci când pacientul închide gura. El nu mai pune presiune pe dinţi, iar muşchiul se mai relaxează şi nu mai ajunge la contracţie maximă. Sunt însă şi pacienţi care nu suportă gutierele, încât trebuie găsite alte formule de tratament.



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg