Dormi pe spate sau pe burtă? Poziţia de somn care-ţi afectează sănătatea mai mult decât ai fi crezut

2 shutterstock 1879212592 jpg jpeg

Experţii avertizează că o poziţie de dormit, pe care mulţi o preferă, ţi-ar putea răni spatele, implicit coloana vertebrală!

Poziţia în care dormim ne poate influenţa postura, dar şi starea de sănătate a spatelui. De exemplu, dormitul într-o poziţie greşită poate afecta calitatea somnului şi poate influenţa apariţia durerilor de spate sau ne poate răni coloana vertebrală. Experţii au analizat mai multe poziţii de dormit şi au descoperit care este cea mai dăunătoare pentru spatele nostru.

Dormitul pe burtă, un pericol pentru spate

Să dormi pe burtă poate fi confortabil, dar poate fi dăunător pentru spate. Odihna pe burtă determină spatele să se arcuiască, într-un mod inconforabil, în timpul somnului, punând o presiune suplimentară asupra coloanei:

„Această poziţie pune cea mai mare presiune asupra muşchilor şi articulaţiilor coloanei vertebrale, deoarece aplatizează curba naturală a coloanei vertebrale. Dormitul pe burtă te obligă să întorci gâtul, ceea ce poate provoca dureri de gât şi dureri în partea superioară a spatelui”, a explicat expertul Raymond Jonathan pentru Spine Universe.

Alternative sănătoase 

În schimb, medicii recomandă dormitul pe spate. Marleen Caldwell, terapeut la Clinica Cleveland, spune că dormitul pe spate îi permite greutăţii să fie distribuită uniform pe corp şi este poziţia ideală de dormit. Caldwell a subliniat că în timpul somnului este esenţial să dormi într-o poziţie confortabilă, dacă îţi doreşti să atenuezi durerile de spate.

Potrivit Healthline, dormitul pe spate aduce numeroase beneficii neaşteaptate. Mai exact, reduce durerile de cap tensionate şi atenuează durerea şi presiunea sinusurilor. De asemenea, contribuie şi la menţinerea unui ten ferm şi tânăr, deoarece te împiedică să dormi cu faţa de pernă, obicei care poate cauza, în timp, riduri.

O altă poziţie recomandată de dormit este dormitul lateral. Potrivit Healthline, s-a descoperit că dormitul pe o parte poate reduce durerile articulare şi de spate, însă nu este recomandată pentru persoanele cu şoldurile late, deoarece pune o presiune suplimentară pe aceste zone.

SFAT: Dacă dormi pe o parte, pune o pernă între genunchi!

Sursă foto: Shutterstock