Durerile de genunchi se agravează sau nu când e frig şi plouă?

1 73047 original jpg jpeg

Avem tendinţa să punem pe seama schimbării de temperatură durerile de spate, de genunchi sau puseurile de artrită. Un nou studiu relevă dacă există sau nu o legătură între disconfortul resimţit şi starea vremii.

Studiul,realizat de Institutul George pentru Global Health,arată că durerile puse pe seama stării vremii nu au o bază consistentă. Profesorul Chris Maher,un cercetător din cadrul studiului,a declarat că „oamenii îşi amintesc de evenimente care confirmă opiniile lor preexistente. Fiinţele umane sunt foarte sensibile,astfel încât este uşor să vedem de ce ne dăm seama de durere în zilele friguroase şi ploiose şi nu în cele în care avem simptome,dar vremea este blândă şi însorită“.

Citeşte şi:Iată de ce nu trebuie să ignori durerile de picioare!

Pentru acest studiu,cercetătorii au examinat aproape 1.000 de persoane care suferă de dureriuşoare de spate,împreună cu 350 de persoane diagnosticate cu osteoartrită la genunchi. Studiul a avut loc în Australia,Biroul de Meteorologie australian oferind statistici meteo pentru toată durata studiului.

Ce spune studiul

Rezultatele au arătat că  nu există nicio corelaţie între durerile de spate şi temperatură,umiditatea,presiunea aerului,direcţia vântului sau precipitaţii. Potrivit autorilor studiului,temperaturile mai ridicate au crescut şansele de dureri uşoare de spate,dar valoarea creşterii nu a fost un important punct de vedere clinic. După încheierea studiului,profesorul Maher a spus că,„oamenii au fost de neclintit când au auzit că nu starea vremii nefavorabile le înrăutăţeşte simptomele,aşa că am decis să meargem mai departe cu un nou studiu bazat pe datele de la noi pacienţi,care au dureri de spate şi osteoartrită. Rezultatele au fost exact aceleaşi şi anume că nu există absolut nicio legătură între durere şi starea vremii.“

Citeşte şi:Leacuri eficiente pentru durerile de încheieturi

În loc de a da vina pe vreme,cercetătorii le sugerează celor suferinzi găsirea unor modalităţi prin care să poată controla,gestiona şi trata durerea.