Efectele în timp ale colesterolului rău

1 79619 original jpg jpeg

Aşa cum uleiul care se adună la motorul unei maşini poate s-o compromită, tot aşa prea mult colesterol poate să aducă multe necazuri în timp. Creşte riscul bolilor de inimă şi distruge activitatea sistemului digestiv.

Dar corpul tău nu are un semnal de alarmă pentru „prea mult colesterol“, astfel că ţie îţi va reveni iniţiativa de a face ceva pentru binele tău. O simplă analiză de sânge îţi va spune cât colesterol rău ai şi cât bun.

Deşi de multe ori tindem să demonizăm colesterolul, totuşi, de nişte cantităţi mici tot avem nevoie!

Problemele apar atunci când se adună prea mult (cazul a numeroşi oameni). Nivelurile crescute ale colesterolului pot avea cauze diverse. Corpul tău, în special ficatul, poate fabrica prea mult colesterol din cauza genelor tale sau din cauza modului tău de viaţă (sedentarism, alimente bogate în grăsimi saturate, cum sunt carnea şi produsele lactate).

Cum face colesterolul rău arterelor tale

Colesterolul e un ingredient al plăcii – ceea ce construieşte corpul tău ca să acopere micile răni din interior. Când se adună mai mult colesterol decât trebuie, arterele se îngustează, iar circulaţia sângelui nu se mai desfăşoară normal. Rănile interioare despre care vorbeam pot fi cauzate fie de trigliceridele multe, fie de fumat, fie de hipertensiune. Când aşa ceva se întâmplă, ingredientele care compun placa (colesterol LDL, celule albe, calciu şi reziduuri ale activităţii celulare se adună într-un loc, formând placa (pansamentul). Problema e că, în timp, se adună din ce în ce mai multiar placa se face din ce în ce mai mare, lucru care duce la creşterea ei în dimensiune. Riscul imediat e formarea de cheaguri de sânge.

Unele plăci sunt vulnerabile. Ele sunt grupuri de celule pline cu grăsime, acoperite de un strat subţire. Dacă omul are hipertensiune, această placă suportă un stres în plus şi există riscul să explodeze. Când se întâmplă asta, corpul tău crede că e o rană şi convoacă mai multe celule care să încerce să rezolve asta şi aşa se formează cheagurile. Astfel se naşte o problemă mare.

Cheagurile de sânge pot să blocheze o arteră fie parţial, fie total. Ca rezultat, zona rămâne neoxigenată şi avem de-a face cu o urgenţă. Cheagurile de sânge nu lasă oxigenul să se ducă la inimă. Dar asemenea tragedii pot să aibă loc şi în creier.

Placa nu se rupe mereu, chiar dacă e vulnerabilă

Dar chiar dacă nu se sparge, poate provoca dureri de piept (angină) cauzate de insficienţa oxigenului.

Boala arterială periferică e o boală a picioarelor, mâinilor, stomacului atunci când placa blochează artere ale acestor părţi. Se manifestă prin dureri, crampe şi oboseală. Dacă o laşi netratată, poate să dea în cangrenă şi să trebuiască să ţi se amputeze piciorul.

Este timpul un aliat de nădejde?

Procesul acesta nu se întâmplă peste noapte. E nevoie de ani pentru ca tot acest colesterol să devină periculos pentru tine. Poate să înceapă din copilărie dar mai mult ca sigur că n-o să ştii nimic dacă nu-ţi faci un test de sânge. Colesterolul (nivelul lui) nu are nici un fel de simptom, aşa că oamenii îl duc pe picioare ani de-a rândul. Cu cât mai mult timp laşi colesterolul să se adune, cu atât mai rău va fi pentru tine. Cei mai mulţi oameni nu au simptome de avertizare. Excepţia sunt oamenii cu o boală genetică denumită hipercolesterolemie. Ei pot să aibă depozite grase în piele şi ochi.

Pentru că e uşor să laşi colesterolul să crească în nivel fără ca tu să nu faci nimic, ar trebui să-ţi faci un control la fiecare 4-6 ani. Consultă doctorul dacă fumezi, mănânci gras sau ai în familie rude cu aceste probleme. Fă sport cu moderaţie, renunţă la grăsimi şi la fumat şi ai să vezi ce bine or să-ţi iasă analizele.