Eşti fumătoare? S-ar putea să ai această boală
Principala cauză care duce la apariţia bronhopneumopatiei, în 80% - 90% dintre cazuri, este fumatul ţigărilor pe o perioadă îndelungată. Această boală este a patra cauză de deces la nivel mondial.
Evoluează lent
Mai mult de jumătate dintre oamenii care se suferă de această boală nu sunt conştienţi de condiţia lor. Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) se instalează lent, pacienţii considerând simptomele acestei boli semne ale îmbătrânirii, ale alergiilor, ale gripei sau ale infecţiilor respiratorii.Fumătorii de peste 40 de ani sunt cei mai predispuşi la dezvoltarea acestei boli. Factori de risc: predispoziţia genetică, fumatul pasiv, aerul poluat, fumul, chimicalele şi praful de la locul de muncă (din industriile chimice).
Simptome
Simptomele BPOC apar după ce s-a produs o deteriorare semnificativă a plămânilor. Odată cu trecerea timpului, acestea se înrăutăţesc deoarece oamenii aleg să ignore semnele deteriorării sănătăţii, fumând în continuare. Iată care sunt simptomele care trebuie să te trimită la doctor:
Senzaţie de sufocare
Sufocarea, senzaţie de a rămâne fără aer, se numeşte dispnee. Senzaţia de sufocare apare, de obicei, după o activitate fizică intensă. Nu poţi ţine pasul cu oamenii de vârsta ta, această senzaţie apare când desfăşori activităţi ce nu necesită un efort fizic mare, de exemplu atunci când mergi, te îmbraci sau când urci scările. De asemenea, nu poţi să respiri bine când stai jos.
Schimbări în mucus
Iritarea cronică a căilor respiratorii duce la creşterea cantităţii (mucus în exces). Schimbarea culorii în verde sau galben şi a texturii, mucusul cu sânge, sunt semne că ceva este în neregulă cu sănătatea ta şi este posibil să ai bronhopneumopatie.
Tuşeşti
La început eşti tentată să atribui tusea răcelilor sau unor afecţiuni respiratorii. Însă, aceasta nu trece, tuşeşti constant de cel puţin câteva săptămâni.
Lipsa oxigenului
Nu dormi bine şi te trezeşti cu durere de cap sau cu ameţeli. Plămânii tăi nu mai funcţionează bine, de aceea când dormi sângele tău nu se oxigenează corespunzător, crescând cantitatea de dioxid de carbon din sânge. De asemnea, te simţi obosită tot timpul şi ai gleznele umflate.
Scădere în greutate
Pierderea în greutate, fără motiv, se întâmplă deoarece procesul de respiraţie consumă de 10 ori mai multe calorii pentru un pacient cu BPOC, în comparaţie cu om sănătos.
Episoadele de agravare a simptomelor se numesc exacerbări şi îţi pot pune în pericol viaţa.
BPOC se dezvoltă lent, dar se agravează în timp. Dacă eşti fumătoare şi prezinţi aceste simptome, consultă urgent un medic.