Factorii care duc la apariţia gingivitei

1 76391 original jpg jpeg

Dacă ai gingiile roşii, iritate, umflate şi îţi sângerează uşor când te speli pe dinţi, e semn că ai gingivită. E o afecţiune frecventă şi, dacă nu e tratată, poate da probleme mai grave.

Gingivita e cauzată de placa bacteriană –pelicula lipicioasă, compusă în principal de bacterii, dar şi de proteine din salivă, din zaharuri şi acizi, care se acumulează pe dinţi. Placa aceasta se îngroaşă şi se întăreşte, formând tartrul, dacă dinţii nu sunt periaţi corect, în mod regulat. Tartrul e factorul responsabil de apariţia bolii caracterizată prin gingii inflamate şi dureroase, sângerări, halenă (miros neplăcut al gurii), abces dentar.  

Factori care favorizează boala 

Cel mai bun mijloc pentru a lupta contra afecţiunii este de păstra o bună igienă buco-dentară. Tutunul, alcoolul, anumite medicamente sunt factori care favorizează boala. Tulburările hormonale, stresul, menopauza, diabetul pot grăbi instalarea gingivitei. Pornind de la simptome, un medic stomatolog va pune diagnosticul, apoi va examina cu atenţie gingiile. La nevoie, specialistul poate recurge la o radiografie, pentru a vedea dacă osul este afectat.

Posibile complicaţii 

Gingivita este prima etapă a infecţiei parodontale. Dacă aceasta progresează, poate atinge ţesuturile profunde, deci poate ajunge la os. În timp, acest lucru duce la căderea dinţilor, dar are efect şi asupra stării generale de sănătate. Mai trebuie să ştii că gingivita este asociată tulburărilor respiratorii. Bacteriile din placa ce acoperă dinţii pot migra din grup în plămâni, cauzând infecţii sau agravând infecţiile deja existente. S-a descoperit şi o legătură între gingivită şi diabet. Acesta din urmă e mai dificil de ţinut sub control din cauza numărului mare de bacterii din sânge. La femeia gravidă, gingivita este asociată cu risc mai mare de naştere prematură şi cu greutate mică a bebeluşului la naştere.

Măsuri de prevenţie 

Prevenţia e cea mai eficace metodă pentru a împiedica formarea tartrului. Periază-ţi dinţii cel puţin de două pri pe zi, după mesele principale, pentru a elimina placa bacteriană. Foloseşte pastă de dinţi specială, fluorurată, aţă dentară şi apă de gură, pentru a elimina resturile alimentare şi excesul de bacterii. Mergi în mod regulat la dentist, şi fă, de maximum două ori pe an, un detartraj, dacă specialistul consideră că e necesar. Alimentaţia echilibrată, fără exces de zahăr, este de ajutor.

Ştiri din sănătate 

Lipici medicinal din... limacşi

Cercetători de la universitatea americană Harvard au descoperit proprietăţile interesante ale unei substanţe aderente secretată de licmacşi – melcii fără cochilie. Licipiul natural, secretat de limacşi atunci când se simt ameninţaţi, pentru a rămâne fixaţi de suprafeţele umede, ar putea fi folosit pentru a lipi ţesuturile interne, în special în chirurgia cardiacă.

Vaccin în pregătire contra bolii Lyme 

Un vaccin preventiv contra bolii Lyme are toate şansele să apară pe piaţă. Întreprinderea franceză care pregăteşte vaccinul, aflat în stadiul de studii clinice, a primit undă verde de la agenţia americană a medicamentului, pentru finalizarea mai rapidă a tratamentului. Boala Lyme, produsă de înţepătura căpuşelor infectate, face sute de mii de victime anual în Europa.

Sursa foto: legenda.travel