Fumezi narghilea? Iată pericolele nevăzute şi cum îţi afectează sănătatea
Mulţi fumători de narghilea pot considera această practică mai puţin periculoasă decât fumatul ţigărilor, dar de fapt poartă riscuri pentru sănătate.
Narghileaua, este un tip de conductă de apă folosită pentru a fuma tutun special, de obicei aromatizat, ce facilitează trecerea aerului încălzit cu cărbune printr-un amestec de tutun, apoi printr-o cameră plină cu apă şi, în final, printr-o ţeavă, permite utilizatorilor să inhaleze vaporii.
Mai multe studii avertizează cu privire la efectele potenţial nocive ale fumatului de narghilea. Deşi este o conductă de apă, are aproape tot atâtea toxine ca fumul de ţigară şi nicotina, ingredientul care provoacă dependenţa de ţigări. (PM)
În timpul acestei activităţi sunt produse substanţe chimice cancerigene, asociate cu un risc mărit de leucemie, arată un studiu recent realizat de cercetătorii americani de la San Diego State University.
Fumatul narghilelei îi expune pe utilizatori la niveluri mari de benzen, un compus chimic cancerigen, despre care numeroase studii arată că favorizează apariţia multor cancere cu mortalitate mare, inclusiv a leucemiei.
Benzenul este un compus toxic întâlnit în tutun şi cărbune; în clasificarea U.S. National Toxicology Program, el este încris drept un cancerigen din grupa 1, ceea ce înseamnă că s-a demonstrat deja că produce cancer la oameni.
Conform datelor OMS, nu există un nivel sigur de expunere la acest compus. Studiul cercetătorilor de la San Diego State University, publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, a analizat nivelul de acid S fenilmercapturic (SPMA), un produs de metabolism al benzenului, din mostre de urină provenite de la 105 fumători de narghilea şi 103 nefumători.(...)
Rezultatele au arătat că nivelul de SPMA la fumătorii de narghilea a crescut de 4,2 ori după ce fumaseră într-un bar şi de 1,9 ori după ce fumaseră într-o casă particulară.
Spre surprinderea cercetătorilor, chiar şi cei care nu fumaseră, dar participaseră la aceste întâlniri, au prezentat o creştere de 2,6 ori a aportului de benzen. (...)
Mulţi nu constientizează pericolele acestei activităţi, spun oamenii de ştiinţă; publicul are convingerea (greşită) că a fuma narghilea este mai puţin nociv decât a fuma ţigări, din diferite motive: ....................................
Citeşte mai mult despre CÂT DE PERICULOS ESTE SĂ FUMEZI NARGHILEA