Hiperplazie endometrială. Află totul despre afecţiunea premalignă
Afecţiunea numită hiperplazie endometrială afectează cu precădere femeile care au împlinit vârsta de 40 de ani, pe cele aflate la menopauză, dar poate fi diagnosticată la orice vârstă. Nu înseamnă cancer, dar uneori se poate transforma în cancer de endometru.
Hiperplazia endometrială reprezintă îngroşarea şi dezvoltarea anormală a enodometrului,mucoasa ce căptuşeşte endometrul.
Hiperplazie endometrială - Factori de risc pentru apariţia sa
Medicii consideră că femeile care au fost diagnosticate cu hiperplazie endometrială au şanse,din păcate,să primească diagnosticul de cancer endometrial,hiperplazia fiind un precursor al acestuia. Printre principalii factori de risc în apariţia hiperplaziei se numără:
· Dereglări ale ciclului menestrual
· Vârsta mai mare de 40 de ani
· Apariţia timpurie a menstruaţiei
· Obezitate şi diabet zaharat
· Fumatul
· Afectiuni ale tiroidei
· Istoric în familie de cancer de colon,sân sau uter
· Nivel crescut de estrogen în organism (mai ales la pacientele care urmeaza terapii cu estrogen pentru atenuarea efectelor menopauzei)
· Sindromul ovarelor polichistice
Vizita la medicul ginecolog
La primul semn de sângerare vaginală anormală,fiecare femeie trebuie să se prezinte la medicul ginecolog pentru investigaţii de specialitate. Această sângerare poate fi cauzată fie de o prelungire a menstruaţiei. Sau să apară între două menstruaţii ori este abundentă atât în timpul menstruaţiei,cât şi după terminarea perioadei delicate. În timpul consultului,medicul va efectua palparea uterului şi ovarelor pacientei şi va recomanda o ultrasonografie intravaginală (în special pacientelor supraponderale). În urma acestei investigaţii,medicul află care este grosimea endometrului,un indiciu în punerea corectă a diagnosticului de hiperplazie endometrială sau cancer.
O altă investigaţie este histerescopia,o metodă prin care medicul introduce un tub subţire prevăzut cu o cameră video şi o sursă de lumină prin colul uterin şi vizualizarea cavităţii uterine în vederea depistării anomaliilor. Biopsia este un alt test care ajută la identificarea hiperplaziei şi presupune recoltarea unor celule din uter pentru a fi examinate în laborator. Această metodă poate diagnostica şi cancerul endometrial.
Hiperplazie endometrială - Tratament şi evoluţie
În cele mai multe dintre cazuri, o hiperplazie endometrială regresează spontan,cu un procent de 50-80%,iar cel mai frecvent tratament este cel medicamentos (cu administrare de progesteron). Evoluţia hiperplaziei către cancer depinde de factorii de risc personali,iar recomandarea histerectomiei – îndepărtarea totală a uterului-de către medic se face ca o ultimă soluţie pentru tratarea hiperplaziei care are risc mare de a se transforma în cancer. Ca metode de prevenire,asigură-te că atunci când ţi se recomandă un tratament pe bază de estrogen,ţi se prescrie şi o doză de progestreon,menţine un stil de viaţă sănătos şi,dacă ai probleme cu kilogramele în plus,slăbeşte sănătos cu ajutorul unui medic.
Sfatul specialistului:
Dr Andreas Vythoulkas,medic specialist obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate, vă vorbeşte despre hiperplazie endometrială.
Hiperplazia endometrială este adesea numită şi hiperplazia glandulară,deoarece este caracterizată de creşterea excesivă a glandelor mucoasei uterine. Creşterea importantă a nivelul de estrogen este cauzată de tratamentele cu acest hormon,de apropierea perioadei de menopauză,de existenţa sindromului de ovare polichistice,precum şi de numărul mare de kilograme în plus-obezitate. Orice sângerare apărută după o perioadă de 4-6 luni în care nu au existat menstruaţii,iar vârsta pacientei este curpinsă între 45-50 de ani este un semnal de alarmă care nu trebuie tratat cu superficialitate,ci trebuie mers la medic. Asemenea sângerări nu sunt ale unei menstruaţii,ci semne ale unei afecţiuni mult mai serioase,de cele mai multe ori.