Hipotiroidism simptome. 5 semne că organismul tău suferă

Hipotiroidism simptome jpeg

Hipotiroidism simptome. Semnele hipotiroidiei pot trece neobservate luni, chiar şi ani de la instalarea acestei insuficienţe hormonale. Asta, pentru că pot fi uşor confundate cu semnele aferente stilului de viaţă modern, adesea stresant şi sedentar.

Hipotiroidia este o afecţiune care apare frecvent şi afectează în special femeile. Incidenţa ei creşte cu înaintarea în vârstă.

Asemănătoare unui fluture şi situată în regiunea anterioară a gâtului, tiroida eliberează triiodotironina, T3, şi tiroxina, T4. Când aceşti hormoni sunt secretaţi în cantitate mai mică decât e necesar, apare un dezechilibru care duce la încetinirea metabolismului. Simptomele specifice hipotiroidiei sunt strâns legate de acest fenomen, iar problemele se agravează pe măsura deficitului hormonal.  

Hipotiroidism simptome - Bine de ştiut! 

De cele mai multe ori, semnele bolii se instalează progresiv. Există persoane care nu prezintă niciun simptom evident, doar testele de sânge permiţând punerea unui diagnostic.

1. Hipotiroidism simptome - Oboseală cronică, slăbiciune musculară 

Oboseala cronică e primul semn al hipotiroidiei. Nici măcar ceştile cu cafea nu pot alunga somnolenţa din timpul zilei. Lipsa de energie e asociată adesea cu senzaţia de frig, cu crampe musculare frecvente şi dureroase, cu dureri articulare şi cu slăbiciune musculară.

Alimente bogate în fier

2. Pleoape umflate, picioare grele 

Adesea, persoanele cu deficit de hormoni tiroidieni se plâng de retenţie de apă, la nivelul membrelor superioare, inferioare şi la nivelul feţei. Dimineaţa, se trezesc cu pleoapele sau cu faţa umflată, cu degetele de la mâini îngroşate, cu picioarele grele.

3. Hipotiroidism simptome - Piele îngroşată, păr casant 

Cu timpul, pielea bolnavilor se îngroaşă, se îngălbeneşte, devine uscată şi rece. Epiderma de la nivelul urechilor, coatelor, genunchilor, călcâielor e fragilă şi se crapă uşor. Unghiile şi firele de păr devin casante, părul cade şi se răreşte.

4. Constipaţie, greutate crescută 

Constipaţia este un alt semn al bolii, la fel şi dereglările menstruale. Creşterea în greutate face şi ea parte din acest arsenal al simptomelor. Vei constata că, în ciuda curelor de slăbit, continui să te îngraşi - şi, probabil, vei pune asta pe seama vieţii sedentare şi a mâncatului pe fugă. În stadiile avansate ale bolii, poate să apară infertilitatea.

5. Hipotiroidism simptome - Voce răguşită, lentoare psihomotorie 

În stadiile mai avansate ale bolii, limba se îngroaşă, vocea e răguşită, scade acuitatea auditivă. În general, se instalează o lentoare psihomotorie. În afară de oboseala fizică, este tot mai puternică oboseala mentală. Lipsei de energie i se adaugă indiferenţa, dispoziţia schimbătoare, ba chiar sindromul depresiv.

 Ştiri sănătate

Femeile, mai predispuse la tulburări psihice

Creierul bărbaţilor şi cel al femeilor nu reacţionează în acelaşi mod. Un studiu american recent arată că reprezentantele sexului frumos au şanse mai mari să dezvolte maladia Alzheimer, depresie şi sindrom anxios, în timp ce bărbaţii dezvoltă mai ales tulburări de comportament.

Cancerul de piele, favorizat de alcool 

Chiar şi un consum moderat de alcool creşte riscul de cancer de piele nemelanomatos – în special riscul de carcinom bazocelular. Acestea sunt concluziile unui studiu american. Acest tip de cancer este adesea vindecabil în urma unui diagnostic precoce şi cu tratament adecvat.

Sursa foto: drweil.com