Hormonii responsabili de îngrăşare

1 78101 original jpg jpeg

Femeile îşi doresc să aibă o greutate echilibrată, dar obiectivul lor este greu de realizat din cauza modificărilor hormonale care afectează indicele de greutate corporală. Ştiai că există câţiva hormoni care sunt responsabili de îngrăşarea la femei şi care sunt foarte greu de ţinut sub control?

Iată care sunt hormonii care provoacă îngrăşarea:

Hormonii tiroidieni

 Glanda tiroidă produce trei hormoni majori – T3, T4 şi calciutonina – care joacă un rol vital în menţinerea sub control a metabolismului, somnului, ritmului cardiac, funcţia creierului. Iar dacă glanda nu mai produce în cantităţi potrivite hormonii, apare hipotiroidismul, care provoacă creştere în greutate, depresie, constipaţie, oboseală, colesterol mărit şi încetinirea ritmului cardiac. Imbalanţa hormonală poate fi uşor de detectat cu un test de sânge. În funcţie de rezultate, cere părerea unui specialist.

Hormonul insulina

Pancreasul este glanda care produce hormonul insulina. Insulina este cea care ţine sub control nivelul de zahăr din sânge (glucoza), iar dezechilibrul poate provoca îngrăşarea la femei. Excesul de zahăr este depozitat ca grăsime de insulină, ceea ce poate duce la creştere în greutate şi, implicit, obezitate. Fă-ţi un test de sânge şi consultă medicul.

Hormonul leptina

Hormonul leptina este indicatorul cantitativ al alimentelor mâncate. Leptina are rolul de-a trimite semnal către creier, spunând că eşti sătulă şi că trebuie să te opreşti din mâncat. Dar prin consumul excesiv de zahăr şi alimente procesate, cantitatea mare de fructoză se transformă în grăsimi care se depozitează în ficat, bilă şi alte zone ale corpului. Aceste grăsimi secretă leptină, producţie care devine excesivă şi care nu îşi mai poate îndeplini funcţia. Dacă creierul nu mai primeşte semnal că ai mâncat suficient, el continuă să îţi ceară de mâncare.

Hormonul grelina

Grelina, cunoscut şi sub numele de hormonul foamei, este cel care stimulează apetitul. Este secretat de stomac, iar cu cât nivelul de grelină este mai mare în fluxul sangvin, cu atât creşte riscul de îngrăşare. De obicei, grelina se găseşte în cantităţi mari atunci când organismul este supus unui regim alimentar. Persoanele care suferă de obezitate sunt foarte sensibile la acest hormon.

Hormonul melatonina

Acest hormon este secretat de glanda pineală şi are rolul de a induce starea de somn. Atunci când acest ritm circadian este întrerupt, nu reuşeşti să ai un somn calitativ, apărând stresul, ceea ce duce, în cele din urmă, la creşterea în greutate indusă de inflamaţie. A dormi bine, evitând gustările târzii de noapte şi gadgeturile înainte de a merge la culcare, te pot ajuta foarte mult.