Lucruri pe care nu le ştii despre migrenă
Migrena este o afecţiune neurologică, care poate cauza o serie de simptome care sunt caracterizate de intensitatea şi puterea durerii de cap. Potrivit mai multor studii, femeile sunt mult mai predispuse la migrenă decât bărbaţii.
Durere de cap versus migrenă
Durerea migrenei şi tensiunea durerii de cap sunt similare şi tind să fie moderate sau severe. Diferenţa dintre migrenă şi durere este că migrena persistă mai mult de o zi, iar durerea este mult mai intensă şi este însoţită şi de alte simptome precum senzaţie de greaţă sau vomă, sensibilitate la lumină, slăbiciune, ameţeală etc. Specialiştii sunt de părere că principalele cauze ale migrenei sunt strâns legate de schimbările care au loc în sângele din anumite zone ale creierului.
Simptomele migrenei sunt:
Simptomele migrenei încep să fie prezente începând cu a doua zi de la apariţia durerii. Această perioadă este cunoscută sub numele de stadiu incipient, iar simptomele din această etapă sunt: pofte culinare, schimbări de dispoziţie, oboseală, lipsă de energie, hiperactivitate, căscat frecvent, iritabilitate şi rigiditate la nivelul gâtului. Apoi, în a doua etapă, este posibil să implice probleme de vedere, de mişcare, de vorbire şi senzaţii de ameţeală, furnicături pe faţă, pe braţe sau pe picioare.
Durerea migrenei poate fi intensă, pulsantă, perforantă, agresivă. Durerea afectează cea mai mare parte a zonei frunţii şi este de obicei pe o parte a capului, dar poate fi resimţită pe ambele părţi şi să se schimbe. Majoritatea migrenelor pot dura până la 4 ore şi dacă nu sunt tratate, acestea pot dura până la 72 de ore până la o săptămână.
Iată cum poţi trata migrena:
1. Sportul ajută la prevenirea migrenei. Prin efectuarea de exerciţii fizice regulat cum sunt alergatul sau mersul pe jos problema poate fi combătută. De asemenea, acordă atenţie consumului de cafea şi de alcool – pot declanşa dureri de cap.
2. Migrenele au legătură cu menstruaţia. Multe femei se confruntă cu durere de cap puternică când urmează să aibă fie menstruaţia, fie au rămas însărcinate. Hormonii implicaţi în acest proces pot declanşa migrena şi durerea de cap.
3. Medicamente speciale pentru migrenă pot provoca durere de cap dacă sunt luate de mai mult de trei ori pe săptămână. De fiecare dată când înghiţi pastila, s-ar putea să ai o perioadă mai scurtă de durere. Dar, în cele din urmă, migrena va deveni cronică, care va persista mai mult de 3 zile.