Medicamente care dau dependenţă

combinatii medicamente pastile tuburi comprimate 0 jpeg

Ştiai că anumite medicamente pentru care nu avem nevoie de reţetă, dar şi unele indicate de medic pot da dependenţă? Este bine să ştii care sunt acestea pentru a putea lua măsurile necesare din timp.

Dependenţa de medicamente este una de natură psihisică, iar ea se manifestă prin nevoia accentuată de a obţine efectul ce apare după administrarea pastilei. În acest caz, persoana pierde treptat controlul şi ajunge să ia medicaţia indiferent de consecinţe, totul pentru a ameliora simptomele deranjante. Unele medicamente pot duce în timp la apariţia  fenomenul de toleranţă, fapt ce face ca organismul să se obişnuiască cu substanţa respectivă şi să fie necesară chiar creşterea dozajului.

Picăturile pentru nas

Una dintre soluţiile la care apelăm ori de câte ori avem nasul înfundat (situaţie cunoscută în termeni medicali sub numele de congestie nazală) sunt picăturile. Se administrează uşor, iar efectele apar imediat. Dar ştii că folosirea frecventă a acestora poate duce la dependenţă? Mai exact, ele pot să conţină substanţe (efedrină, oxymetalozin sau clorhidrat de xilometazolină) care ajută la desfundarea nasului pentru câteva ore. În timp, picăturile dau dependenţă, ba, mai mult, ele modifică echilibrul de la nivelul căilor respiratorii.  

Pastilele pentru durere

Lista medicamentelor care pot da adicţie este completată şi de cele care au ca principal efect calmarea durerii (de cap, musculară, abdominală). Iar riscul de apariţie a dependenţei este cu atât mai ridicat cu cât multe dintre acestea se eliberează fără prescripţie medicală. Ele conţin substanţe precum codeina sau tramadolul, iar administrarea repetată sau în doză mai mare sunt factorii care favorizează dependenţa.  

Antidepresivele

Ştiai că nu atât medicamentele indicate pentru stările de depresie, de anxietate sau pentru insomnie pot da în timp dependenţă, cât administrarea lor pe termen lung şi în doză mare? Acestea sunt cunoscute sub numele de benzodiazepine şi fac parte din categoria pastilelor pshihotrope, ele numărându-se printre cele mai prescrise medicamente la scară largă, arată rezultatele studiilor recente.

Tratamentele cu corticoizi

Parte din categoria steroizilor, corticoizii sunt hormoni sintetici ce se găsesc în cremele cortizonice indicate pentru mai multe afecţiuni dermatologice şi reumatismale, rolul lor fiind de a reduce inflamaţiile. Dependenţa de corticoizi apare după o lungă perioadă în care persoana a folosit un astfel de tratament. Renunţarea la acest tip de medicamente se face reducând doza, apoi se înlocuieşte cu alte, care nu conţin corticoizi.   

Care sunt simptomele dependenţei:

-    senzaţia de durere accentuată;

-    stările de anxietate;

-    transpiraţia;

-    tensiunea arterială ridicată;

-    palpitaţiile;

-    insomnia;

-    secreţiile nazale abundente;

-    senzaţia de rece-cald;

-    în unele cazuri diareea. Recente

planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange  jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii  Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg